Reliëf van Elsa Westland detail
Reliëf van Elsa Westland detail (Foto: Elsa Westland)

Crowdfunding voor kunstwerk Goes

Het kunstwerk van Elsa Westland moet snel van de wand gehaald worden uit het voormalig GAK-gebouw in Goes. Voordat de sloopwerkzaamheden in het pand gaan beginnen moet het wandreliëf van zo'n 3x4 meter veilig gesteld worden. Dat kan, maar dat kost wel wat en daarom start Magdeleen van Eersel, de dochter van Elsa, een crowdfundingsactie. Donateurs die willen helpen kunnen kiezen uit verschillende tegenprestaties, zoals een bezoekje aan het werk met rondleiding in het gebouw.

De verborgen schat van het GAK-gebouw

Het werk van ongeveer 3x4 meter is aan de wand bevestigd in de entree van het voormalig GAK-gebouw midden in Goes. Het is opgebouwd uit losse onderdelen die Elsa in haar atelier maakte, en die ter plekke aan de muur werden bevestigd en aan elkaar werden gevoegd. Het zal door een specialist in losse onderdelen onbeschadigd gedemonteerd en verpakt moeten worden.

Het werk doet door de verschillende kleuren boven elkaar, denken aan een dwarsdoorsnede van aardlagen. Maar daarnaast zijn de golven van de zee nooit ver weg. Het is het grootste werk uit Westlands oeuvre, en waarschijnlijk het grootste keramische wandreliëf van Zeeland.

Crowdfunding

Zondagmiddag 14 oktober wordt de crowdfundingspagina op www.voordekunst.nl gelanceerd. Wie wil helpen het werk te behouden kan dan een klein of een groter bedrag doneren. Daar staan verschillende leuke tegenprestaties tegenover. Een mooie print van het werk, maar bijvoorbeeld ook een workshop boetseren bij Elsa in haar atelier. Speciaal voor bedrijven is er de mogelijkheid om een tegel te adopteren tegen een origineel adoptiebewijs en logovermelding. En waar nu al vraag naar is, een bezoek aan het werk met rondleiding in het pand, voordat het niet meer kan.

Een nieuwe plek

In eerste instantie was Magdeleen een zoektocht gestart naar een nieuwe plek voor het werk dat Elsa Westland maakte eind jaren '70. Er kwamen verschillende reacties, onder andere op de facebookpagina 'De verborgen schat van het GAK-gebouw', maar dè plek is nog niet gevonden. De plannen voor de sloopwerkzaamheden gaan echter wel door en daarom is het onbeschadigd demonteren en opslaan van het werk nu prioriteit.

Maar wie interesse heeft in het werk zelf en een mooie grote wand heeft, of gaat bouwen, mag natuurlijk ook nog steeds reageren. Het is de bedoeling dat het werk een plek krijgt waar weer veel mensen ervan kunnen genieten. Er is een wand nodig van ongeveer 5x5 meter. Het werk kan niet buiten.

http://deverborgenschat.info/

https://www.facebook.com/deverborgenschatvanhetGAKgebouw/

Meer berichten