Keuzewijzer Houvast Dementie: als je te maken krijgt met dementie, wat dan?

Op vrijdag 14 september neemt gedeputeerde Harry van de Maas het eerste exemplaar van Houvast Dementie in ontvangst, in zijn rol als Zeeuwse ambassadeur Dementie.

Houvast dementie

Als je te maken krijgt met (beginnende) dementie, komen er veel vragen op je af. Niet alleen voor degene met dementie, maar zeker ook voor de naasten en de omgeving. Ineens ben je ‘mantelzorger’ en ziet je toekomst er onzeker uit.: Hoe zorg je het beste voor je dierbare met dementie? Waar vind je uitleg? Wie kan je wegwijs maken in de hulp en ondersteuning die er is?

Mensen met dementie en hun naasten/mantelzorgers kunnen in Zeeland gebruik maken van een onafhankelijk casemanager. De casemanager biedt ondersteuning in de thuissituatie en kent de regelgeving en mogelijkheden. Zij kan helpen om de zaken goed te regelen totdat het thuis niet meer gaat. Daarnaast geeft ze uitleg over het ziektebeeld en hoe je daar het beste mee om kan gaan. Op die manier zijn de casemanagers een bron van informatie en hulp voor dementerenden en hun verzorgers.

Naast deze persoonlijke hulp is er nu ook een papieren naslagwerk: de keuzewijzer Houvast Dementie. In deze keuzewijzer vindt u naast uitleg over dementie en hoe de diagnose wordt gesteld allerlei handige informatie wat er mogelijk is in Zeeland. Omdat we het belangrijk vinden dat hulp dichtbij huis georganiseerd wordt, zijn er drie versies van de keuzewijzer: voor Walcheren, voor de Oosterschelderegio en voor Zeeuws-Vlaanderen.

Ook voor huisartsen, praktijkondersteuners en andere professionals is Houvast Dementie een handig naslagwerk. Betrokkenen krijgen via Zeeuwse Zorgschakels de komende maand een of meerdere exemplaren toegestuurd om uit te delen of zelf te gebruiken.
Een digitale versie van Houvast Dementie is beschikbaar via de website van Zeeuwse Zorgschakels,

Meer berichten