Een vriendschappelijk onderonsje met de buren maakt dingen bespreekbaar en kan tot mooie initiatieven leiden. FOTO: PR
Een vriendschappelijk onderonsje met de buren maakt dingen bespreekbaar en kan tot mooie initiatieven leiden. FOTO: PR (Foto: PR)

Bij burendag zie je elkaar weer zitten

Je buren heb je over het algemeen niet voor het uitkiezen. De verstandhouding met de buren kan je al veel meer aan doen.

door John de Kok

ZEELAND - Burendag, elke vierde zaterdag van september mogen we er weer eens even gezellig voor gaan zitten. Burendag gaat over het verbinden van mensen in een straat, een wijk of een buurt. Het leggen en versterken van onderlinge contacten van mensen die in elkaars omgeving wonen waardoor de buurt socialer en veiliger wordt. Dit jaar is al weer de dertiende editie en valt burendag op 22 september.

Populair

We mogen gerust over een fenomeen spreken wanneer we het over Burendag hebben. Het feest is populair, niet in de laatste plaats door een stukje sponsoring van het Oranje Fonds en Douwe Egberts. In 2015 deden bijna een miljoen mensen mee aan een activiteit in het kader van burendag. Wanneer je als buurt met een leuk initiatief komt kan je tot 400 euro aanvragen en elke activiteit die wordt aangemeld krijgt bovendien een Burendag feestpakket opgestuurd. Er zijn wel data aan verbonden die dit jaar al verstreken zijn, dus even www.burendag.nl in de agenda zetten om er volgend jaar op tijd bij te zijn. De initiatieven kunnen eenvoudig gezellig zijn van samen een bakje koffie tot creatieve activiteiten zoals sport en spel. "Het gaat om een stukje ontmoeting en naar elkaar omkijken. Als je elkaar kent dan worden zaken gemakkelijker bespreekbaar. En het wordt gewoon leuker en gezelliger in de buurt", zegt Matijs Gerrits, wijkwerker van SMWO Goes. SMWO sluit aan op de actie door mensen te helpen die het wat moeilijker hebben om aan te sluiten en iets te organiseren. "De gemeente Goes heeft ook een budgetje, maar dan het hele jaar door. In de Goese Polder gebruiken ze het bijvoorbeeld voor het wijkfeest, dat op een heel andere dag dan burendag valt". Ook het Oranje Fonds steunt het hele jaar door activiteiten die zich inzetten voor een betere buurt. Voor De Bevelander stelde Gerrits een lijst samen van activiteiten die in de omgeving van Goes zijn aangemeld.

Activiteiten

Gewoon een gezellig bakje koffie of een biertje samen met de naaste buren, een straat- of dorpsbarbecue zoals in Wilhelminadorp, buurtontbijtjes, schoonmaakacties, zeskampen, een vrijmarkt voor kinderen, workshops, shows en podia met artiesten. Het kan allemaal en het is er ook allemaal. Bij de wat grotere evenementen sluit je ook gemakkelijker aan als je niet uit de betreffende buurt komt, de wat kleinere evenementen zijn specifiek bedoeld voor de bewoners. Hieronder een overzicht met aangemelde activiteiten in de omgeving van Goes, maar ook in andere Bevelandse gemeenten zijn er activiteiten. Details over alle activiteiten, exacte locaties en tijden, alsook activiteiten in andere kernen zijn te vinden op een interactieve plattegrond op:

www.burendag.nl

Meer berichten