Na zijn studie Chinees vertrok de in Heinkenszand opgegroeide Rens naar het buitenland. Hij werkt en woont samen met zijn vrouw in de Chinese stad Wuhan. FOTO'S: Archief Rens Krijgsman
Na zijn studie Chinees vertrok de in Heinkenszand opgegroeide Rens naar het buitenland. Hij werkt en woont samen met zijn vrouw in de Chinese stad Wuhan. FOTO'S: Archief Rens Krijgsman (Foto: )

'Je zit hier aan de andere kant van de wereld'

"Zeeland is vol kleur, maar China is soms wat grauw", vertelt Rens Krijgsman over het land waar hij nu woont. "In Zeeland reed ik met de motor over dijkjes met grenslinden, hier rijd ik met de taxi of metro tussen de torens."

door Rachel van Westen

WUHAN - Na zijn studie Chinees vertrok de in Heinkenszand opgegroeide Rens naar het buitenland. Hij begon zijn carrière in Oxford met het bestuderen van oude Chinese manuscripten tot hij in 2016 een aanbod kreeg voor een vaste baan als universitair docent in de Chinese stad Wuhan. "Wuhan is een enorme stad in het midden van China met meer dan tien miljoen inwoners. We wonen op campus van de uni, het heeft erg mooie traditionele architectuur en het is daar prachtig groen. Naast de deur ligt een gigantisch meer waar je in de zomer kunt zwemmen. Tenminste, als je de waterkwaliteit vertrouwt, want het is geen Zeeuws water hier", grapt Rens.

Twijfels

De omschrijving van de omgeving waar hij woont, klinkt sprookjesachtig, maar toch twijfelen Rens en zijn vrouw wel eens of het een goede keus is geweest. "Je zit hier aan de andere kant van de wereld en dat geldt zelfs voor mijn Chinese vrouw. Ook voor haar is het zes uur met de hogesnelheidstrein naar haar ouderlijk huis aan de kust. Het midden van China, waar wij nu wonen, ligt ver achter op de ontwikkelde kuststeden en de hoofdstad. Zeker qua onderwijs en gezondheidszorg zijn we erg verwend en dat krijg je hier pas echt in de gaten."

Pak spaghetti

"Alles is hier groot, afstanden zijn lang en ja, er wonen heel veel mensen. Zeeland is bijna leeg in vergelijking. Mijn vrouw grapt wel eens dat iedereen in Zeeland in een villa woont. Hier ben je blij met een flat op de vijftigste verdieping en twee vierkante meter balkon. Ook is alles bebouwd, mijn eerste indruk van Wuhan was alsof iemand een pak spaghetti had leeg gekiept op de landkaart. De flats hier hebben een donker-zandgele kleur en staan overal. Het is lastig om groen of weide te zien, laat staan koeien en schapen in het veld", omschrijft Rens. "Aan de andere kant kan ik op deze plek mijn onderzoek doen: het bestuderen van bamboe manuscripten die worden opgegraven in de provincie. En natuurlijk trok het avontuur ook wel", geeft hij toe. "Ik mis Zeeland, maar ik denk niet dat we daar weer gaan wonen. Mijn vrouw komt uit de grote stad en ik weet niet of ik zelf na al die jaren genoeg rust in mijn lijf heb om er te wonen. Het werk is natuurlijk ook een drempel. Ze staan niet overal te springen om specialisten in bamboe-manuscripten", lacht Rens.

Zeeuws is zo lekker nuchter

"Hier, in China, is de lucht vervuild, zeker in de winter", vervolgt Rens. "Daarnaast is het erg warm in de zomer, 35 tot 40 graden is vrij normaal. Dan mis ik de koele wind, fietsen door de dauw, en de geur van de zee en het land. Ik geniet als het regent en ik mest ruik, terwijl ik daar vroeger toch echt weinig mee had. Ik luister met heimwee naar Bløf en ben trots op mijn half-boer half-visser achtergrond. Daarnaast mis ik het taalgebruik, Zeeuws is zo lekker nuchter en de mensen kunnen heerlijk recht door zee zijn, hier is men wat voorzichtiger in het aanspreken en moet je oppassen dat je niet iets verkeerd zegt of iemand beledigt. In Nederland is men wat botter, en in Zeeland nuchterder, dat is lekker verfrissend en dat mis ik wel eens."

Ben jij of ken jij een Zeeuw die (tijdelijk) in het buitenland woont? Tip de redactie door een mailtje te sturen naar redactie.bevelander@persgroep.nl

Meer berichten