Adrie van der Maas: 'In ons fruitteeltbedrijf is het nu topdrukte met de pluk van appels en peren. Superleuk werk." FOTO: Leon Janssens
Adrie van der Maas: 'In ons fruitteeltbedrijf is het nu topdrukte met de pluk van appels en peren. Superleuk werk." FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Passie voor Peeland van Adrie van der Maas: Fruitteelt

Op 24-jarige leeftijd zat hij al voor de SGP in de gemeenteraad van Wissenkerke. Tegenwoordig is Adrie van der Maas wethouder van de gemeente Noord-Beveland met in zijn portefeuille onder meer: Ruimtelijke Ordening inclusief infrastructurele ontwikkelingen volgend op de ruimtelijke ontwikkeling.

door Leon Janssens

WISSENKERKE - "Zeg maar alles wat met grond te maken heeft waaronder ook de grote ontwikkelingen in onze gemeente", vat Adrie (1965) het kort samen. Hij is geboren in Geersdijk en verhuisde als driejarige naar de Scherpenisseweg. "Die ligt in het verlengde van Geersdijk maar hoort bij Wissenkerke. Mijn jeugd heb ik op de boerderij doorgebracht, op de tractor rijden met vader. Het is een boerderij van 16 hectare. Eerst zat ik met mijn vader in een maatschap, maar hij is in april overleden. We hebben altijd een prettige samenwerking gehad. Nu zit mijn zoon in de maatschap. Het is een fruitteeltbedrijf, ik deed het altijd graag en nog. We zitten volop in het werk, want het is de top van de oogsttijd. Veel werk met appels en peren plukken. Heel druk, zeker met het wethouderschap er bij. Ik zorg altijd dat ik daar tijd voor heb. Het is een mooie combinatie, op het gemeentehuis achter de computer en de papieren en hier thuis je hoofd leeg maken. Plukken is super mooi werk, vooral bij mooi weer", lacht Adrie terwijl buiten de regen even plenst. Hij vindt Noord-Beveland een geweldig eiland; zijn Passie voor Peeland is fruitteelt en de pluk, maar ook het thuiskomen als je weggeweest bent. "Thuiskomen. Als je over de dijk rijdt kijk je over het hele eiland. De inlagen aan de Oosterscheldekant zijn uniek en prachtig, de haven van Colijnsplaat, het 'Heersdiekse Kaoitje', het uitzicht vanaf Kamperland op het stadje Veere. Hoe mooi kun je het hebben." Adrie van der Maas ging op Geersdijk naar de christelijke basisschool, drie jaar bij juf Rachel en drie jaar bij juffrouw Kouwer. "Verschillende jaren, niveaus en leeftijd, maar je was één met elkaar. Dat vind je op Peeland steeds terug." In het begin van zijn politieke loopbaan deed Adrie veel ervaring op van burgemeester Piet Wisse: "Die kon er wat van. Was het wat te spannend in de gemeenteraad dan sloeg hij met zijn hamer op tafel. "Nu gaan we een sigaretje roken'. Na de rookpauze was iedereen weer rustig, de emoties weggeëbd"

Meer berichten