Het kunstwerk voordat het vernield werd. FOTO: WILCO TRAAS
Het kunstwerk voordat het vernield werd. FOTO: WILCO TRAAS (Foto: Wilco Traas)

Speldenkussen voor Goes modestad

De actualiteit is sneller dan de krant 
In De Bevelander welke deze week in de bus komt, staat een verhaal over het levensgrote speldenkussen op de rotonde bij de Van Hertumweg en Anthonyfokkerstraat. Dit speldenkussen is een aankondiging van Goes Modestad. Dit speldenkussen is niet meer. Tussen het moment van schrijven van het verhaal en de bezorging van De Bevelander is het kunstwerk namelijk vernield. Vandalen hebben de bovenmaatse spelden deels vernield en deels uit de grond gerukt. De maker van het object, de kunstenaar Wilco Traas, is doende met het herstel en verwacht daar twee weken voor nodig te hebben. Als alles meezit, prijken de spelden nog voor de start van Goes Couture weer in volle glorie in de Goese rotonde.
GOES - Een kunstwerk in de vorm van een speldenkussen siert de hele maand september de rotonde in Goes Zuid. Aanleiding is het Goes modestadweekend met op 28 september de exclusieve coutureshow van Claes Iversen in de Grote Kerk in Goes.

Het kunstwerk aan de rotonde bij de Van Hertumweg, Anthonyfokkerstraat en Fruitlaan is gemaakt door de Goese metaalkunstenaar Wilco Traas (1970) Hij is onder andere bekend van het kunstwerk Vessie in de Goese Veste.

Uitvergroot

De kunstenaar maakte de uitvergrote versie van het speldenkussen gebaseerd op het idee van handwerk, het belang van ambacht en creativiteit. Drie punten die hij zeer belangrijk vindt en die in een tijd als deze soms ondergeschikt worden aan grootschalige productie een wegwerpmaatschappij.

Oma

Wilco Traas werd geïnspireerd door een herinnering aan zijn oma, die traditionele Zeeuwse klederdracht droeg waarbij ze altijd veel spelden en dus ook een speldenkussen gebruikte. Het kunstwerk bestaat uit twintig spelden en drie naalden van het materiaal RVS.

Klederdracht

De associatie van het speldenkussen en de traditionele klederdracht vormen een mooie link met Goes modestad. Hoogtepunt van de maand september is de exclusieve coutureshow van de bekende ontwerper Claes Iversen in de Grote Kerk in Goes op vrijdag 28 september.

Couture

Een van de hoogtepunten tijdens Goes Modestad is Goes Couture. Goes Couture is een jaarlijkse exclusieve en feestelijke avond vol fashion, couture en entertainment. In het prachtige decor van de Grote Kerk worden gasten onthaald met champagne, waarna er genoten wordt van een pre-show en de coutureshow van de bekende designer Claes Iversen. Na afloop is er een afterparty met live muziek, hapjes en drankjes. Naast de collectie van Claes Iversen wordt ook de collectie vertoond van luxe Goese modezaken.

Traas

De maker van het speldenkussen, de Goesenaar Wilco Traas is werkzaam als ontwerper en uitvoerder van beelden en constructies in roestvrij staal en als staaldesigner. In de Ganzenstad was hij ooit verantwoordelijk voor de roestvrijstalen dolfijn en Vessie, die in ineens in de vest verschenen ter hoogte van de Jacob Valckestraat. Het kunstwerk Vessie toont een kop, rugdeel en staart van een monster dat doet denken aan het monster van Loch Ness, Nessie. De naam Vessie is in de volksmond ontstaan uit Nessie en de Vest.

Gemoederen

Vessie, die de Goese gemoederen in het voorjaar van 2012 bezighield, werd in april van dat jaar geplaatst in water geplaatst. Aanvankelijk bleef de kunstenaar anoniem, maar op 2 mei 2012 maakte Wilco Traas zich bekend als de kunstenaar achter Vessie. Het werk werd later door de gemeente aangekocht.

Er zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar via www.goesisgoes.nl/goescouture of via de verkooppunten in de winkels van Delscher, Luna moda, BellaDonna, Maria-Ria, Avalon, Mikaya, Moniek mode, Diverso, Sfeeeer, René de Kapper, Hot & Haar en Endless Hair.

www.goesisgoes.nl/goescouture

Meer berichten