Wilco Jacobusse geniet van alle facetten van de Oosterschelde. Hoe meer hij er vanaf weet hoe  bijzonderder hij het vindt. FOTO'S: Carrie Frederiks
Wilco Jacobusse geniet van alle facetten van de Oosterschelde. Hoe meer hij er vanaf weet hoe bijzonderder hij het vindt. FOTO'S: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

Beleef, voel, ruik, proef en geniet

Om het grootste en natste nationaal park van Nederland onder de aandacht te brengen wordt er elk jaar een Oosterscheldeweek gehouden. In deze wereld van getij, wind en vooral veel water valt van alles te ontdekken en te beleven. Dus: beleef, voel, ruik, proef en geniet van ons Zeeuwse nationaal park tijdens de tiende Oosterscheldeweek.

door Carrie Frederiks

"Elk jaar is een andere gemeente gastheer en dit jaar is dat Schouwen-Duiveland. De opening is op zaterdag 8 september in Ouwerkerk rondom het watersnoodmuseum," steekt Wilco Jacobusse van wal. De coördinator communicatie & educatie bij Nationaal Park Oosterschelde gaat er eens goed voor zitten. Hij verheugt zich zichtbaar op de naderende jubileumeditie.

Leg je genietmoment vast

"Wat leuk is en dat is echt voor Zeeuwen is de fotowedstrijd. Iedere Zeeuw wordt uitgenodigd om van de Oosterschelde te genieten en daar foto's van te maken," aldus Jacobusse. De fotowedstrijd loopt via de social media. Gedeputeerde Carla Schönknecht trapt af door tijdens de opening de eerste foto te maken. Geïnteresseerden die deel willen nemen kunnen vanaf dat moment hun foto's uploaden op Facebook, Twitter of Instagram onder vermelding van #mijnoosterscheldemoment.

Nattigheid?

Traditiegetrouw staat de bestuurders tijdens de opening het een en ander te wachten en dat zal gezien het geheimzinnige gezicht van de communicatiemedewerker dit jaar niet anders zijn. "Er zijn bij het Watersnoodmuseum ook negen getijdepoelen en daar laten we de bestuurders op een ludieke manier kennis maken met het onderwaterleven," is het enige dat hij erover wil loslaten.

Oosterscheldewandeling

Op de openingsdag start bij camping De Vierbannen de Oosterscheldewandeling die voor de derde keer wordt gehouden. De wandelingen van 10 en 20 kilometer gaan buitendijks langs de Oosterschelde en binnendijks langs zichtbare littekens van de Watersnoodramp. Onderweg vertellen boswachters iets over de locatie of laat een ervaren duiker u een kijkje nemen in het onderwaterleven van de Oosterschelde.

Natuurvriendelijk boeren

"Een andere nieuwe activiteit is Natuurvriendelijk boeren langs de Oosterschelde. Dat akkervogels onder druk staan en vogels als patrijs uit het landschap dreigen te verdwijnen weet bijna iedereen wel. In het landbouwgebied langs de Oosterschelde bij Burghsluis experimenteert een aantal enthousiaste akkerbouwers om ruimte te creëren voor akkervogels in moderne landbouw. Tijdens de excursie gaan de deelnemers samen met gids Chris Vreugdenhil het gebied in om te zien hoe de natuur op deze nieuwe manier van boeren reageert."

Snorkelen kan iedereen

Nu de meest in het oog springende activiteiten van de openingsdag zijn besproken haalt de communicatieman de Oosterscheldeweek-brochure tevoorschijn en bekijkt het aanbod van dag tot dag. "Onder de titel Zeeuwse natuur is er een belevingsprogramma voor het basisonderwijs waarbij de kids onder andere uitgenodigd worden om al snorkelend de onderwaterwereld te bekijken, Er is daar van alles te zien en te ontdekken. Later die week kan iedereen boven de 8 jaar die in het bezit is van een B-diploma op Snorkelsafari in de Oosterschelde. Om al die tropisch aandoende kleuren onder water te zien vind ik heel speciaal Met behulp van een duikbril en een snorkel is dat helemaal niet moeilijk. Je krijgt een snorkelvest aan, zodat je lekker kunt dobberen op het water."

Zeldzaam Groot Zeegras

Geen nieuwe maar wel en hele leuke excursie is Op zoek naar het Zeldzaam Groot Zeegras. Met een expert gaan de deelnemers naar de enige plek in Zeeland waar dit groeit. Tijdens een wandeling over de slikken wordt uitleg gegeven over de Oosterschelde.

Alle facetten in één week

"Het leuke is dat je tijdens zo'n week alles kan beleven. Of je nou naar de onderwaterwereld wil kijken tijdens het snorkelen, door het slik wil banjeren, oesters wil proeven, een vaartocht wil maken of een keer op stap wil met een echte expert, alles kan in die ene week. Je zou denken dat ik het met tien edities Oosterscheldeweek wel gezien zou hebben maar hoe meer ik er van weet, hoe mooier en bijzonderder ik het ga vinden. Deze jubileumeditie is dus zeker niet de laatste. Alle ruim 50 activiteiten staan beschreven op www.np-oosterschelde.nl

Meer berichten