Zonnig plaatje van Adrie de Vos bij de Kortgeense molen waar hij als gids vele toeristen naar toe leidde. FOTO: LEON JANSSENS
Zonnig plaatje van Adrie de Vos bij de Kortgeense molen waar hij als gids vele toeristen naar toe leidde. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

Passie voor Peeland van Adrie de Vos: hier wonen

"Wij wonen graag hier, zomers en winters. Het is een fijne leefgemeenschap in Kortgene met veel verenigingsleven. Daarin was ik actief, ik heb er van genoten", zegt Adrie de Vos (78). Hij voelt zich Noord-Bevelander, heeft Passie voor Peeland, werd geboren in Meliskerke en belandde via 's-Heer Arendskerke in Kortgene.

"Walcheren werd in 1944 onder water gezet en mijn ouders evacueerden naar 's-Heer Arendskerke en bleven daar de rest van hun leven. Zelf heb ik tot mijn militaire dienststijd thuis gewoond. Vader was een klein boertje en ik moest twee dagen naar de lagere landbouwschool en de rest van de week bij vader werken. Dat kwam mooi uit. Terug uit dienst dacht ik 'Niet meer naar dat land, ik heb nu de kans om er uit te stappen'. D'n ouwen was kwaad. Maar hier op Noord-Beveland vertrokken toen al veel landarbeiders naar de Rotterdamse haven. Ik sprak mensen, ben ook gegaan en heb er anderhalf jaar gewerkt. Ondertussen had ik verkering met Willie Wolse en we zijn ook getrouwd." Adrie verbleef in een kamp voor werknemers van de Deltawerken in Hellevoetsluis. "We woonden in Kortgene bij Willie' haar ouders in. We zouden op de Meeuwenplaat in Rotterdam huren. Door de strenge winter van 1962/63 en waren die huizen niet op tijd klaar. We konden wel huren, ja, vier hoog in Lombardije. Ik zeg "Ik hoop nog eens in de hemel te komen, maar nu nog niet'. Ik zocht hier werk en kon bij Geelhoed in 's-Heer Arendskerke terecht. We woonden ondertussen al op Kortgene in de Wilhelminastraat. Altijd heb ik tussen Noord-Bevelanders gewerkt, Peeland werd mijn passie met Willie op nummer één." Adrie is vier jaar gids geweest voor toeristen op het eiland. Ze waren met zes gidsen en dit project werd ondersteund door het VVV en de gemeente. Mooie plekjes? "De noordkust van de Zeelandbrug naar Kamperland. De 'kupen' zijn geweldig, prachtige natuurgebieden. De bijzondere dingen zoals de sluis van Bom aan de Emelissedijk. De Steenhoeve aan de Stekeldijk, opvallend en geen typisch Zeeuwse bouw. Sinds de Watersnood, er waren 48 slachtoffers hier, is er veel veranderd in Kortgene. Met de aanleg van de Zandkreekdam waren we eiland-af. Vroeger gingen we altijd met het bootje naar Wolphaartsdijk. Dat was ook een punt waar jongeren bij elkaar kwamen en contacten werden gelegd. Oude tijden herleven, er vaart nu een toeristenpontje."

Meer berichten
CustomHtml_1