Foto:

"De effecten van de zon vergeten ze"

"Het is extreem warm en door de felle zon zie ik in de huizen scheuren ontstaan", waarschuwt bouwkundige Salomon de Nooijer van Bouwkundig Expertise Bureau De Nooijer in Arnemuiden. Zijn collega's op Schouwen-Duiveland en de Bevelanden komen met vergelijkbare signalen.

door Marcel van der Voort

ARNEMUIDEN - Samen maken we een kort inspectierondje om een woning. "Ik zie dat op de onderdorpels het verfwerk verweerd raakt", legt De Nooijer uit.

Vorst
"Het kitwerk tegen de ruiten krimpt los. Daardoor kan het inwateren en heeft het verwering van het kozijn tot gevolg. Als het in het najaar regent komt er water tussen het raam en houtwerk. Wanneer het gaat vriezen klapt de ruit kapot", vervolgt hij. "Kijk hier eens", meldt De Nooijer wijzend naar zijn voordeur, waarin een zichtbare kier zit veroorzaakt door de hitte. Dan laat hij bij zijn huis zien wat de felle zon doet met bijvoorbeeld de kozijnen en deuren. Tijdens een autorit door Arnemuiden wijst hij talloze schadegevallen aan. Ook dakgoten en daken hebben te lijden.

Gevaren

De dakbedekking op platte daken raakt door de hitte los van een dakrandprofiel. Dat veroorzaakt lekkage. De Nooijer: "Van zinken goten gaan de lassen uitzetten. Die gaan krimpen en raken lek. Die moeten opnieuw gesoldeerd worden. PVC-goten dienen gekit te worden." En: "Op terrassen waar beton gestort is en tegels of plavuizen op liggen ontstaan scheuren. De grond eronder is uitgedroogd."

Schade

Veel Zeeuwen hebben nog niet door dat er schade is aan hun huis. De Nooijer: "Dat krijgen ze in de gaten zodra het gaat regenen. Het is verstandig om een vakman te laten kijken. Bijvoorbeeld de dakdekker, loodgieter of schilder. Of maak zelf een rondje om het huis als het regent en kijk of er iets lekt."

Claimen

"Als mensen niet op tijd ingrijpen kan het een grote schadepost worden. De schade die ik zie is dit jaar het dubbele dan anders. Ik hoop dat de verzekering het vergoed", besluit De Nooijer. "Die schade is niet te claimen bij de verzekering", reageert bouwkundige Brinkman van Bouwkundig Adviesbureau Brinkman, aan de Ankerweg 6 in Scharendijke.

Jan de Kok van Bouwkundig Adviesbureau J.F. de Kok in Lewedorp: "Als het weer structureel verandert moeten er mogelijk andere methodes worden toegepast." Zijn collega-bouwkundige Bjorn van den Bijgaart van B3E, aan de Hoofdstraat 16 in Ovezande: "Het zonlicht is de boosdoener als het gaat om schilderwerk. Dat heeft het vooral in onze landelijke gebieden flink voor de kiezen gekregen. Er zijn ook problemen door de verdroging van de bodem op klei gefundeerde huizen. Dat merk ik vooral bij oude panden. Mensen weten wel hoe je vorstschade moet voorkomen. Maar de effecten van de zon vergeten ze."

Meer berichten