Bij de huidige droogte kan een buitenbrand, zoals hier bij Burgh-Haamstede, ontzettend snel uitbreiden. FOTO: Chris Platteeuw Imaging
Bij de huidige droogte kan een buitenbrand, zoals hier bij Burgh-Haamstede, ontzettend snel uitbreiden. FOTO: Chris Platteeuw Imaging (Foto: Chris Platteeuw Imaging)

Uitzonderlijke droogte heeft veel gevolgen

Extreem hoge temperaturen, weken zonder noemenswaardige neerslag. De natuur zucht en de paar regenbuitjes van de afgelopen dagen zijn slechts druppels op een gloeiende plaat.

door John de Kok

ZEELAND - De uitzonderlijke en al sinds begin juli aanhoudende droogte heeft veel gevolgen. De kwaliteit van open water neemt in een rap tempo af, het risico op buitenbranden neemt toe en de oogst voor boeren dreigt te mislukken of is al mislukt. Een goede graadmeter voor de ernst van de situatie is de staat van paraatheid van de brandweer. Al sinds dinsdag 3 juli geldt in Zeeland de hoogste fase van voorbereiding als het gaat om de inzet bij natuurbranden. We zijn nu bijna een maand verder en de hoogste fase is nog steeds van kracht. "Bij een melding van brand in een natuurgebied rukken we op het moment direct groot uit. Twee, drie auto's en een extra waterwagen. Het is belangrijk dat we er zo snel mogelijk bij zijn, dus zie je een brandje in een buitengebied bel dan meteen 112", vertelt Corry Brand van Veiligheidsregio Zeeland. Een bermbrand zoals op de A58 bij Heinkenszand afgelopen vrijdag kan al een probleem zijn, maar er zijn in Zeeland ook vijf risicogebieden, te weten De Kop van Schouwen, de Schotsman op Noord-Beveland, de Manteling op Walcheren, het Axelsche Bos en Waterwingebied Sint Jansteen. De kans op een late melding is hier groter waardoor in het ergste geval wandelaars door het vuur zouden kunnen worden ingesloten. In de week van 16 tot 23 juli zijn er 21 meldingen bij de brandweer binnengekomen die aangemerkt kunnen worden als een beginnende buitenbrand, normaal gesproken zijn het er een paar per week. Brand: "Je kan zelf ook bijdragen aan de veiligheid. Wees voorzichtig met open vuur, let op de peuk, maar ook glas, plastic, folie of een blikje kunnen nu snel brand veroorzaken."

"We laten geen druppel naar buiten gaan, maar het is nu wel erg lastig voor boeren en ons ecosysteem", vertelt Janneke la Gasse van Waterschap Scheldestromen. Boeren hebben een vergunning voor beregening nodig, die wordt niet gegeven wanneer het minimum waterpeil is bereikt. In bijna heel Zeeland is dat minimum ondertussen bereikt, een landelijk beregeningsverbod uit oppervlakte- en grondwater ligt om de hoek. Het tekort aan water leidt niet alleen tot mislukkingen in oogsten van gewassen zoals aardappelen, uien, suikerbieten en maïs, het is ook een ideale kweekvijver voor bacteriën en algen." Voordat je gaat zwemmen check je het beste zwemwater.nl, ook als je dat de dag ervoor al had gedaan.

De fruittelers staan er beter voor, zolang de maatlat van de supermarkten tenminste niet besluit dat hun vruchten niet te pruimen zijn. Fruitteler Rinus van Westeinde uit Nisse: "We doen niets anders dan water uitrijden. De boom probeert te overleven dus hij steekt minder energie in de vrucht. Misschien is de vrucht eerder rijp, dan moet je eerder je pluk zien te organiseren. Het kost zeker kilo's opbrengst."

Meer berichten