Jan en Jeroen: 'Wij zijn Colijnsplaetenaers, het heeft een plaatsje in ons hart. Colijn is met geen ander dorp te vergelijken. FOTO: L. JANSSENS
Jan en Jeroen: 'Wij zijn Colijnsplaetenaers, het heeft een plaatsje in ons hart. Colijn is met geen ander dorp te vergelijken. FOTO: L. JANSSENS (Foto: Jeroen en Jan Verburg, geworteld in Colijnsplaat, een dorp met een sterk, eigen karakter. (FOTO: LEON JANSSENS).)

Passie voor Peeland van Jan en Jeroen Verburg: Colijn'

In de Oosterschelde ligt, 27 meter onder water, een mislukt en vergeten inpolderingsproject: het mysterieuze eiland Orisant. Langs de Oosterschelde ligt, 50 meter van het water een moderne en gastvrije camping Orisant van Jan en Jeroen Verburg, vader en zoon.

COLIJNSPLAAT - Jan Verburg begon 30 jaar en drie maanden geleden vanuit het niets. "Ik werkte bij een Vlissings bedrijf dat naar Rotterdam verhuisde. Daar had ik geen zin in. In 1986 kocht ik bij Colijnsplaat een weiland en in 1988 kwamen de eerste gasten. Ik had een ouwe schoolmaat van de MULO en daar ging ik eens in de week mee schaken. Nat schaken", lacht Jan, "Het kwam ter sprake dat ieder dorp op Noord-Beveland een camping had maar Colijnsplaat niet. Ik trok de stoute schoenen aan en heb een te koop staand weiland bij inschrijving gekocht. Van een boer kocht ik er nog wat bij en zette mijn plannen door. De tachtiger jaren was een goede tijd om een camping te beginnen. " Jan spreekt met passie over Colijnsplaat. Hij is er geboren(1950) en getogen in de Voorstraat en heeft altijd in Colijnsplaat gewoond. " Generaties lang, al vanaf 1730 woont onze familie in Colijn'. Ik ben geworteld in Peeland."

Jeroen was 10 jaar toen hij met zijn ouders op de camping ging wonen. "Ik vond het vanaf het begin zo leuk dat ik er op mijn twaalfde de mini-playback show presenteerde. Met 19 jaar ben ik bij mijn ouders op de camping gaan werken. Het is een leuke bussiness. Je moet van dit vak houden en met mensen willen werken. Wij zijn gastheren in hart en nieren en kennen al onze gasten bij de voornaam. Veel vaste gasten komen naar Orisant, Belgen, Duitsers, Nederlander, wat Luxemburgers, Zwitsers en Oostenrijkers. We hebben 60 kampeerplaatsen en 240 jaarplaatsen voor stacaravans en chalets. We zijn van alle eigentijdse gemakken voorzien. Vanuit de camping wordt van alles geregeld voor onze gasten, uitstapjes als viskwekerij, bierbrouwer, oesters rapen, naar de grasdrogerij."

Passie voor Peeland van Jan en Jeroen: 'Wij zijn Colijnsplaetenaers, het heeft een plaatsje in ons hart. Met de andere dorpen hebben wij niets. Colijn is met geen ander dorp te vergelijken. Het is een dorp met een sterk, eigen karakter. Het echte Colijnsplaatgevoel. Iedereen zegt elkaar goeiemorgen en dat menen ze ook. Zo gemoedelijk, zo eigen."

Meer berichten