Eigenaar Jacco Duvecot van het Domburgse strandpaviljoen De Oase beleeft een topperiode dankzij het warme weer. FOTO: Marcel van der Voort
Eigenaar Jacco Duvecot van het Domburgse strandpaviljoen De Oase beleeft een topperiode dankzij het warme weer. FOTO: Marcel van der Voort (Foto: Marcel van der Voort)

Warmte is goed voor de toeristenbranche

"Het is ontzettend druk", zegt medewerker Dennie van de winkel Hello Domburg Toys en Trends in de Weststraat van Domburg. De warmte is goed voor veel toeristenondernemers.

door Marcel van der Voort

KAMPERLAND – "Op het heetst van de dag ligt iedereen op het Domburgse strand. Op weg er naartoe of weer terug komen ze bij ons langs en is er een extra piek." Vakantiegangers lopen de winkel binnen en Dennie is druk met uitleggen en afrekenen.

Het terras van strandpaviljoen De Oase in dezelfde badplaats zit vol en ook alle plaatsen binnen zijn bezet aan het begin van de zonnige middag. "Binnen is het koel", verklaart eigenaar Jacco Duvecot. "Wij hebben te maken met topdrukte. Al het personeel is ingezet. Die maken lange dagen. De kelners mogen in short werken. De mensen komen al om negen 's morgens naar het strand en blijven daar tot in de avond. Regelmatig zien ze de zon in de zee zakken", vertelt Duvecot, terwijl hij een foto van een recente zonsondergang op zijn telefoon laat zien.

Simone Verduijn van de Pannekoekenbakker, aan de Oostkapelse Domburgseweg serveert koele drankjes op het terras. Verduijn: "De mensen komen wat later eten als ze van het strand komen. Ze hebben minder eetlust en kiezen vooral voor salades en drankjes."

Er staat een grote rij sportievelingen voor de deur van Watersportcentrum De Schotsman aan het Veerse Meer bij de Campensweg in Kamperland. Ze krijgen hun uitrusting voor de waterski-les en daar loopt het storm tijdens deze warme zomer. Eigenaresse Diana Dunlop: "Ons bedrijf staat en valt bij het weer. Het gaat maar door en is fantastisch. Het is leuker om in de hitte te werken, dan in de regen."

In hetzelfde dorp is familiecamping De Molenhoek, aan de Molenweg. Daar is het zwembad vol met campinggasten die verkoeling zoeken. Aan een tent hangt een spandoek met de tekst: 'Hier is het zomer.' Bij de receptie meldt medewerkster Carla: "De mensen zijn blij en hebben weinig klachten."

Op camping Muralt, aan de Elkerzeeseweg 34 in Scharendijke zitten de families Zijlstra en Hekstra uit Damwoude beschut onder de luifel. Ze hebben het naar hun zin. Bij de receptie beaamt eigenaresse Erika Grootenboer: "Wij hebben dankzij het warme weer tevreden toeristen. Bovendien geeft dit een positieve boost voor nieuwe boekingen."

Karin Bijl werkt bij Bijl Watersport en Tuigerij, met uitzicht op de jachthaven van Brouwershaven. Bootjes komen terug van een dag plezier op het Grevelingenmeer. "Ook met het mooie weer komen de mensen naar ons bedrijf. Wij verkopen veel op watersportgebied. De mensen klagen zelfs: 'Oh, wat is het warm!'

De zomer van 2018 is een tópzomer. In ieder geval voor hen die van prachtig droog en zonnig strandweer houden. Een feest voor de toeristen, maar is iedereen er zo blij mee? Deze weken laat De Bevelander mensen aan het woord die met op verschillende manieren met het weer te maken hebben of er beroepsmatig van afhankelijk zijn.

Meer berichten
Shopbox