Foto: Geralt/Pixabay

Cameleon schrijft deze week over peuken

Het gebeurde een paar weken geleden en niet voor het eerst. Uit een passerende auto werd een sigarettenpeuk naar buiten gegooid die op mijn voorruit belandde. Lekker fris, twee van die jonge rokers in een automobiel. Roken in de auto, maar die mag niet vies worden; peuken en sigarettenrook stinken, alleen as in de asbak. Het zijn overigens niet alleen jongelui die dat doen, volwassenen zat. En ze kijken met een blik van 'zeg er maar eens wat van'. Uit het raam met die peuk, wat kan hun dat schelen.

Een klein vonkje kan een grote fik worden. Vuur is een alles verslindend element. Bermbranden, bosbranden, of nog erger, met slachtoffers, zoals vorige week in Griekenland. Een groepje mensen strandde op een doodlopende weg en kwamen in een inferno terecht. Aan de ene kant het oprukkende vuur en aan de andere kant een rots veertig meter boven zee. Een zekere dood tegemoet springen of de niets ontziende vlammenzee? Wat een drama. De wereld rouwt met Griekenland mee.

Soms kleine oorzaak, met groot gevolg. Zoals de boswachter in Oostkapelle, die in de hitteweek de overblijfselen van een kampvuur aantrof. Dan ben je toch niet goed bij je hoofd.

Voor veel rokers is het de gewoonste zaak van de wereld, je sigaret op trottoir of straat uit te trappen. Een fraai zicht, al die filterpeuken. Of op het strand, duw die peuk maar in het zand. Wanneer daar het eerste blikje/flesje frisdrank of bier leeg is, dan is dat een prima asbak voor later in de afvalbak. Wat bij autorijden en peuken ronduit smerig is: de volle auto-asbakken die op straat uitgekapt worden. Nee, niet bij de notoire-in-de auto-roker voor diens eigen deur, maar liever bij een ander op de stoep.

Daar peuk ik nou van.

Meer berichten
CustomHtml_1