Boswachter Karel Leeftink houdt nauwlettend de droogte in de natuur in de gaten. FOTO: Marcel van der Voort
Boswachter Karel Leeftink houdt nauwlettend de droogte in de natuur in de gaten. FOTO: Marcel van der Voort (Foto: Marcel van der Voort)

Drukke boswachters door de droogte

Veel zware buien teisterden Zeeland een maand geleden. Terwijl er nu in een maand nog geen 10 millimeter regen is gevallen. De Zeeuwse boswachters hebben het druk door het bijzonder droge weer. "Wij zijn extra alert", meldt boswachter Karel Leeftink, voor Staatsbosbeheer actief op Walcheren en Noord-Beveland.

door Marcel van der Voort

ZEELAND - "Wij letten op mogelijke gevaren", vertelt hij. "Onze zorg gaat ook uit naar de jonge aanplant. Struiken tot twee jaar oud geven we sinds een maand om de veertien dagen extra water." Het is 7.45 uur als de boswachter de droogte in het duingebied Nolle-Westduin bij Vlissingen bekijkt. "Het valt hier nog mee", meldt hij, wijzend naar de begroeiing. "Wij houden de drinkpoelen van het wild en eigen vee in de gaten. De poelen zijn vooral in de duinvaleitjes en in trek bij herten, hazen, vogels, kikkers, runderen en paarden. De vogels badderen er en kikkers en libellen zijn er graag. Als de poelen droogvallen is dat problematisch. Wij vullen het liever niet met water van elders. Dan breng je water in een gebied dat er niet thuishoort. Er zit een andere zuurtegraad in en is misschien verontreinigd. Maar nood breekt wetten."

Duinbrand

Afgelopen zondag was er een duinbrand bij de Zwanenburgweg in Vlissingen. De mens kan een gevaar zijn voor de natuur. Leeftink: "Door te BBQ-en het weggooien van brandende sigarettenpeuken. Op bijvoorbeeld eilandjes in Het Veerse Meer BBQ-en ze. Wij horen en zien dat en zorgen dat het onmiddellijk wordt gestopt." En: "Als een auto ver heeft gereden kan die te warm zijn en broei in hoog gras veroorzaken." Hij verwacht geen noodsituatie. "Er zijn zover bekend geen dieren overleden en planten dood door de droogte. De dieren hebben het wel moeilijk, dus blijf op paden en wegen. Ga lekker naar buiten. Wees niet bang voor toestanden", aldus Leeftink. Boswachter Paul Begijn werkt vooral op Schouwen-Duiveland en in Zuid-Beveland. "Ik zag net aan de wolken boven de Bevelanden dat er regen kwam", legt hij uit. "Ik zie stapelwolken opbollen en dan ontstaat er energie die buien vormen. Voor de droogte was er noodweer met onweer. De klimaatverandering speelt een duidelijke rol. "Het voorjaar was nat, terwijl er een trend is van droge voorjaars door de klimaatverandering. Er zijn langere periodes met droogte en heftige buien. Hogedrukgebieden vanuit Scandinavië en Azoren zorgen er deze periode voor dat buien worden onderdrukt. In Frankrijk zijn zware buien. Die komen niet verder dan de Frans-Belgische grens. Dat zorgt ervoor dat het in Zeeland zo droog blijft", besluit boswachter Begijn. Het brandgevaarlijkste gebied op Schouwen-Duiveland is de Kop van Schouwen. Weerman Jos Broeke van Meteo Zeeland: "Na de record warme mei was de warmte in juni wat minder als gevolg van de noord-noordoostelijke wind, vooral goed merkbaar langs de Noordzeekust. Bij sommige bomen zien we al het afstoten van blad. Overigens wortelen bomen diep en het voorjaar was nat."

Staatsbosbeheer heeft in Zeeland 11.625 hectare in beheer, waaronder 168 kilometer gemarkeerde wandelroutes, 53 kilometer fietspaden, 21 kilometer mountainbike-routes en 73 kilometer ruiterpaden. De organisatie bestaat uit 24 vaste medewerkers en 157 vrijwilligers.

Meer berichten
CustomHtml_1