Logo de-bevelander.nl


Op donderdag 21 juni vond zo’n de ABC-ontmoeting plaats in De Vliet in Goes. FOTO: Rachel van Westen
Op donderdag 21 juni vond zo’n de ABC-ontmoeting plaats in De Vliet in Goes. FOTO: Rachel van Westen (Foto: Rachel van Westen )

'Ik vind het heel leuk om andere Nederlanders te ontmoeten'

Eigenlijk vindt iedereen het fijn om een ander te helpen. Toch is het voor veel organisaties lastig om voldoende vrijwilligers te vinden, want een wekelijks terugkerende activiteit is voor veel mensen lastig in te plannen in de overvolle agenda.

door Rachel van Westen

GOES - Stichting Present De Bevelander biedt hierin een oplossing, want deze stichting zoekt met name vrijwilligers voor eenmalige projecten. Op een dag en tijd dat het de vrijwilligers uitkomt, want dat is juist het kenmerkende voor deze stichting.

Een mooi voorbeeld van een dergelijk project is een zogeheten ABC-ontmoeting. Op donderdag 21 juni vond zo'n ontmoeting plaats in De Vliet in Goes. Scholieren van het Calvijn College in Goes ontmoetten vluchtelingen die een status hebben gekregen. De bedoeling is dat zij vier keer per jaar samen een dag optrekken en tijdens deze ontmoetingen begrip krijgen voor elkaars leefwereld.

Voor de scholieren biedt dit project een prachtige kans om te leren hoe je de ander kunt helpen en het draagt bij aan de burgerschapsvorming. Voor de vluchtelingen die hier zijn komen wonen, is het fijn dat ze andere mensen leren kennen en op een ontspannen manier kunnen oefenen met de taal. Er werden taalspelletjes gedaan en er gezamenlijk pannenkoeken gebakken en opgegeten.

Nabil komt uit Syrië en is ruim drie jaar in Nederland. Hij genoot zichtbaar van de gezelligheid om zich heen. "Ik vind het heel leuk om andere Nederlanders te ontmoeten. Ik vind het ook belangrijk voor mijn kinderen dat ze andere mensen ontmoeten", vertelt hij, terwijl hij naar zijn 17-jarig dochter Raneem wijst. Want, het cliché dat Nederlanders toch grotendeels achter hun eigen voordeur doorbrengen wordt, zij het met enige aarzeling, ook door Nabil en Raneem bevestigd.

"Het is best lastig om nieuwe mensen te leren kennen", zegt Raneem. "We nodigen mensen wel eens uit en dan krijgen we meestal als antwoord, 'Ja, we komen wel een andere keer', maar kom gewoon als je uitgenodigd wordt", moedigt Raneem aan. "Het is voor iedereen leuk om nieuwe mensen te leren kennen."

Meer berichten

Shopbox