Aan de kant van Zijpe wordt aangelegd bij de steiger die vroeger ook werd gebruikt.Foto's: Carrie Frederiks
Aan de kant van Zijpe wordt aangelegd bij de steiger die vroeger ook werd gebruikt.Foto's: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

'Zo'n pontje is echt iets typisch Zeeuws'

Zeeland is een land van overkanten en bij het zien van een strook land aan de horizon begint het vaak te kriebelen. De overkant lonkt. Je wilt erheen en het liefst zonder omweg.

door Carrie Frederiks

ZEELAND - Vroeger waren er in Zeeland meer dan honderd veerdiensten die de eilanden met elkaar of met het vaste land verbonden. Toen het verkeer drukker werd kwamen er bruggen, dammen en tunnels. De veerdiensten werden overbodig en verdwenen. Maar in de zomermaanden herleven de tijden van weleer en doorkruisen pontjes als vanouds de provincie. Fietsers en wandelaars kunnen inschepen voor een makkelijke en vooral leuke overtocht. Want zeg nou zelf, al die pontjes hadden natuurlijk wel zo hun charmes.

Al bladerend door de brochure Vaar mee met de Zeeuwse pontjes, dat gratis bij onder andere het VVV verkrijgbaar is, valt op hoe verschillend de pontjes zijn. De ene keer kan worden meegevaren met een moderne ferry; de andere keer met een voormalig directievaartuig van Rijkswaterstaat of een oorspronkelijk pontje dat in vervlogen tijden ook al de verbinding tussen twee eilanden onderhield. Bij het plannen van een overtocht is zo'n brochure onmisbaar. Behalve allerlei praktische informatie, zoals vaartijden, prijzen en telefoonnummers, staan er ook tips in over wat er 'aan de overkant' te doen is.

De Anna-Jacobapolder

Sinds zondag 1 juli zijn alle pontjes weer in de vaart en vandaag wordt de oversteek met de Diana-Afina gemaakt; het roemruchte veer dat de verbinding tussen Anna Jacobapolder en Zijpe (Bruinisse) onderhoudt. Onderweg is het weidse uitzicht betoverend. "Daar is Tholen, daar Ouwerkerk, ertussenin zie je een stukje Noord-Beveland en aan de andere kant ligt Goeree-Overflakkee," wijst Eric Moerland die zijn tachtigjarige vader de laatste jaren met de veerdienst helpt.

Een leuke onderbreking

Het is heerlijk op het water. Een zacht briesje strijkt door de haren; vriendelijke golfjes botsen zacht tegen de scheepswand. "Vroeger was de stroming hier veel sterker," zegt Moerland die een grage verteller is. "De Zijpe was echt berucht. Schippers die op weg waren naar Wemeldinge zeiden niet voor niets dat als je de Zijpe door was, je het ergste had gehad. Zo'n pontje is echt iets typisch Zeeuws. Dat moet je proberen te behouden. Je moet het doorgeven. Het hoort bij het eilandgevoel."

Eilandhoppen

Eilandhoppen met de Zeeuwse pontjes is elke keer weer een beleving. Op zoek naar zeehonden of genieten van het uitzicht over het water, het kan allemaal tussen:

Kortgene-Wolphaartsdijk 
Veel fietsers maken hier de oversteek om het rondje Veerse Meer te fietsen of in te korten
Kamperland-Veere 
Iedere dinsdag tussen 3 juli en 4 september staat de Historische markt op de markt en kaaien van Veere
Vlissingen-Breskens
Met moderne fast ferries naar de overkant
Zijpe-Anna Jacobapolder
Het roemruchte veer dat als een van de laatsten werd opgeheven
Yerseke - Gorishoek - Wemeldinge
Yerseke is hét mosseldorp van Zeeland. Bij de haven en oesterputten is altijd bedrijvigheid
Port Zélande - De Punt - Brouwershaven
Brouwershaven is uitgeroepen tot een van de mooiste dorpjes van Nederland
Hansweert-Perkpolder
Jaarlijks passeren 44.000 vaartuigen de sluizen van Hansweert

vvvzeeland.nl

Meer berichten
CustomHtml_1