Foto: -

Column Cameleon: Bagger

Het nieuws hield ons vorige week in zijn greep, klein nieuws weliswaar, maar als je er mee te maken hebt staat je wereld op z'n kop. Het super Zeeuwse 'Rondje met een pontje' kon niet zonder meer voltooid worden want bij laag water bleef het pontje De Atol, van schipper Laurens de Brouwer, in Perkpolder in de slik zitten en kon zo zijn veertocht naar Hansweert niet maken. Was je met ongunstig tij nog op je fietstocht of wandeltocht in Zeeuws-Vlaanderen dan kon je niet terug en van Answest kon je niet over. Dat betekent een slechte naam en dus schade voor de Zeeuwse pontjes. Waarom werd er niet eerder gebaggerd? De ene overheid wilde het voor de andere overheid niet.

Tot vorige week donderdagmiddag, ineens kon er wél gebaggerd worden. De protesten waren doorgedrongen tot in de Middelburgse abdij. Met de boot over is leuk, in onze jeugd sleten wij hele woensdagmiddagen en zaterdagen op de P.S.D. pont de Dordrecht, gratis veer voor voetgangers toen nog. Wanneer de mannen van de boot ons beu waren zeiden ze: "Donder nou maar eens op, naar huis."

Het veer Hansweert-Perkpolder, vroeger Hansweert-Walsoorden, is een oud veer. Op de Werfdijk in Hansweert stond het Veerhuys, daar waar nu het strandje opgespoten is, en nog vijf huisjes. Daar is ook de fabel Hans de Weerd ontstaan die zo de naamgever van HansWeert zou zijn geweest.

Bij de afvaart dit weekend zag ik Fons, kleinzoon van de visser Spido die altijd op de zeilen voer. Ook hij was afhankelijk van tij en wind en lag ook wel eens in de slik. Op mijn vraag "Wat zou opa Spido van heel die situatie met dat baggeren gevonden hebben", was het antwoord van Fons kort en bondig: "Wat denk je? Bagger."

Meer berichten
CustomHtml_1