De Stadstuin biedt een zinvolle tijdsbesteding en is een ontmoetingsplaats voor sociale contacten. v.l.n.r.: Rosanne de Rooij, Marjo Griep, Jos Bekker, Arjan Paauwe. FOTO: LEON JANSSENS
De Stadstuin biedt een zinvolle tijdsbesteding en is een ontmoetingsplaats voor sociale contacten. v.l.n.r.: Rosanne de Rooij, Marjo Griep, Jos Bekker, Arjan Paauwe. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: )

De Stadstuin Goes, biologisch tuinieren

Stadstuin Goes is een samentuin, een tuin waar mensen ecologisch tuinieren. Samen staat voor samen doen en voor diversiteit. Iedereen is welkom om mee te doen.

goes - De belangrijkste activiteit van Stadstuin Goes is het telen van groente en fruit. Maar in de tuin is ook ruimte om sociale activiteiten te organiseren. Stadstuin Goes heeft respect voor mens en natuur, is een sociaal-maatschappelijke organisatie gerund door vrijwilligers en werkt samen met andere organisaties om hun doel te bereiken. Lekker bezig met tuinieren zijn Jos Bekker (SMWO), en vrijwilligers Marjo Griep, Rosanne de Rooij en Arjan Paauwe. "We zijn in 2014 begonnen met een klein groepje van vijf onder meer om een tuinhuis neer te zetten", vertellen ze. "Het was hier allemaal onkruid, 'vuulte'. In 2015 zijn we echt begonnen. Van begin af is goed afgesproken, het gaat om ecologisch tuinieren, de basis waarvoor De Stadshuis opgezet is. Het moest een gezamenlijke tuin zijn en niet voor iedereen een plekje apart. Mét een goede wisselteelt zodat geen roofbouw ontstaat. Daar hebben we zes vakken voor in De Stadstuin. Daarnaast hebben we aardbeien, kruiden, fruit, bessen, rabarber, rode- of gele bieten. Het groeit goed. We eten dat zelf op en wat we over hebben willen we graag afstaan aan De Stadstuin", aldus Marjo. Er gaat ook een gedeelte naar de Ruilwinkel en zo kan wij via hun puntensysteem materiaal aangeschaft worden voor de tuin. Mensen die graag biologisch willen eten kunnen dat bij De Stadstuin voor een vergoeding afnemen. Er zijn meerdere afhaalmomenten in een week die vermeld staan op de website. Bij de tuin krijgt men informatie over welke groente en fruit op dat moment geoogst kunnen worden. Jos Bekker: "Je maakt zelf een keuze wat je meeneemt. Zo voorkomen we verspilling. Alles wordt duurzaam geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest."

De Stadstuin biedt een zinvolle tijdsbesteding en is een ontmoetingsplaats voor sociale contacten. Rosanne (28) komt er graag: "Er is hier ook een kas en daar heb ik mijn plantjes ingezet zoals avocado." Arjan Paauwe is een vaste bezoeker en is zeven dagen per week op de tuin te vinden. "Ik kwam eens langs waaien. Ik doe dit graag, het is mijn hobby. Ik verzorg het sproeiwerk en zorg ook voor de kippen."

Nieuwe vrijwilligers welkom, of wordt Vriend van Stadstuin Goes. De tuin is van maandag tot en met vrijdag 's middags geopend tot 16.00 uur, ingang Groen College/Edudelta, Stationspark 25, Goes-Zuid. www.stadstuingoes.nl en telefoonnummer 0113-222976.

Meer berichten
CustomHtml_1