Tonny Swenne; "Het was een mooie plek daar. Zeg maar het familie Swenne hoekje". FOTO: LEON JANSSENS
Tonny Swenne; "Het was een mooie plek daar. Zeg maar het familie Swenne hoekje". FOTO: LEON JANSSENS (Foto: LEON JANSSENS)

Passie voor Peeland Tonny Swenne: de Friso

Vorige week vierde Tonny Swenne zijn 91ste verjaardag te midden van familie en vrienden thuis in de Hoofdstraat in Kortgene. Geboren werd hij in het Zuid-Hollandse Dirksland en verhuisde tijdens de oorlog naar Noord-Beveland, Kamperland, Peeland dus.

KORTGENE - "Mijn vader werd benoemd bij het waterschap en werd dijkbaas in Kamperland. We woonden daar in een groot huis met drie verdiepingen. Dat staat er niet meer want met de oorlog zijn daar een paar bommen gevallen", memoreert Tonny, "We moesten in Goes naar school dus eerst van Kamperland naar het pontje op Kortgene. Daar woonde familie van moeders kant, ik had er mijn maats en zat er op voetbal. Zodoende verbleef ik hier doordeweeks. We reden heen en weer van Kortgene naar Kamperland en zondags ging ik altijd naar huis. Het was een mooie plek daar, zeg maar het familie Swenne-hoekje. Iedereen kwam daar naar de Friso toe. Onze tante Toos had er na de oorlog haar zomerverblijf van gemaakt. Zij zorgde overal voor en de hele familie kwam langs. Mijn vrouw heeft van die tijd een heel mooi fotoboek van gemaakt. Genoten op het strand, in een hoekje van de dijk op kleden, een kopje koffie met de boeren en een praatje maken." Tonny en zijn vrouw hadden in die tijd inwoning bij de ouders van zijn vrouw in Kortgene. "Wij zijn getrouwd en hier gebleven. Mijn vrouw is in dit huis geboren", zegt Tonny. Zelf reed hij taxi in Kortgene en tegenwoordig moet hij gebruik maken van rolstoel en scoormobiel. "Ik ben wel gewend harder te rijden. Ja, na veertig jaar taxi rijden op Peeland", lacht Tonny, "Maar ik vind dat ik zo voldoende bewegingsvrijheid heb. Ik kan overal naar toe waar ik wil met de Regio-taxi. Ik ga graag naar mijn kleinzoon kijken die bij Blauw-Wit Kloetinge korfbalt. Ook komt er regelmatig een oude biljartvriend, dan gaan we samen een rondje rijden door Walcheren en de Zak van Zuid-Beveland want biljarten zit er voor mij niet meer in." Volgens Tonny is het wel stiller geworden op straat want hij mist de moeders die hun kinderen van en naar school brengen. De Passie voor Peeland van Tonny Swenne is absoluut de Friso. "Waar wij gewoond hebben. Lekker, zo'n mooi plekje. Het was een mooi hoekje, er staat nog één boom. Maar het blijft voor mij altijd het mooiste plekje."

Meer berichten
CustomHtml_1