Johnny Beerens: "Het grensgebied tussen land en water is al jarenlang mijn inspiratie." FOTO: Leon Janssens
Johnny Beerens: "Het grensgebied tussen land en water is al jarenlang mijn inspiratie." FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Gigantisch kunstwerk Oculus Maris onthuld

HANSWEERT - Bij Van der Straaten Aannemingsmaatschappij in Hansweert werd vrijdag Oculus Maris, een kunstwerk van Johnny Beerens onthuld. De kunstenaar werkte twee jaar lang aan dit schilderij voor de ontvangsthal van het hoofdkantoor van Van der Straaten. Van het ontstaansproces van dit levensgrote werk maakte Johnny een film die voorafgaand aan de onthulling werd vertoond.

Van der Straaten B.V. Aannemingsmaatschappij uit Hansweert is al ruim honderd jaar actief op de grens van land en water. Het bedrijf is toonaangevend in de grond-, weg- en waterbouw. Binnen de sector civiele techniek hebben zij expertise opgebouwd, voornamelijk in de betonbouw en de constructieve waterbouw. De locatie in Hansweert is van oudsher op de Werfdijk, aan de Westerschelde.

Oculus Maris is een ode aan de zee. Het kunstwerk verbeeldt een vier meter hoge meerpaal aangetast door zout water, met zeepokken en wier bedekt. Centraal in het schilderij, in het oog, is bewegend beeld te zien van de zee onder verschillende omstandigheden, op verschillende plaatsen op aarde. Johnny Beerens gaf een toelichting op zijn kunstwerk: "Uiteindelijk moet het beeld zichzelf dragen. De handvatten van de maker verdwijnen. Het teken hangt, het krijgt zijn eigen kleur. Het oog van de zee opent zich tot een eindeloos vergezicht van eeuwige beweging. Het grensgebied tussen land en water is al jaren lang mijn inspiratie."

Meer berichten