De deelnemende kunstenaars aan Goes En-Passant die in juni en juli in de Goese binnenstad gehouden wordt. FOTO: Leon Janssens
De deelnemende kunstenaars aan Goes En-Passant die in juni en juli in de Goese binnenstad gehouden wordt. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

De Grote Kerk staat in het teken van kunst

De Grote- of Maria Magdalenakerk in Goes is vanaf zaterdag voor de vijfentwintigste keer het middelpunt van kunst kijken. Er is werk te zien van acht kunstenaars in een breed scala van technieken en materialen in 2D en 3D. Zij tonen schilderijen in olieverf en in acryl, gemengde technieken, grafiek, keramiek, glas, sculpturen in brons, metaal en hout of combinaties daarin.

GOES - Frida van Overbeeke, secretaris van de Stichting En – Passant: "Vroeger moesten wij zoeken naar deelnemers en tegenwoordig geven kunstenaars zich op. Het is mooi en interessant werk zoals van Frans Kegels uit Sas van Gent, corten-staal, brons en glas zijn het meest gebruikt. Hij maakt ook glasobjecten. Of de grafische kunst van Sakia Eggink uit Zierikzee. Zo moet het werk van onze deelnemende kunstenaars allemaal verschillend zijn en toch samen een mooi geheel vormen."

Een aantal werken in de Grote Kerk was al geëxposeerd in winkeletalages en deze zijn nu, samen met de andere kunstwerken, te zien in de Grote Kerk. Van de volgende kunstenaars is het werk te bewonderen: Betsy de Jonge, Heinkenszand; Frans Kegels, Sas van Gent; Loes Müller, Rilland; Edy van den Abeele, Westdorpe; Frida van Overbeeke-Verschuur, Goes; Saskia Eggink, Zierikzee; Ilse van Loo-Remijn, Wolphaartsdijk; Janneke Rottier, Goes.

Goes En-Passant is een mooi initiatief en heeft zijn bestaansrecht bewezen. Rondom het jubileumjaar worden nog meer activiteiten ontplooid zoals zaterdag 30 juni een groot feest, Goes Montmartre, tussen de kerken in de Singelstraat, Korte Kerkstraat, Zusterstraat, Manhuistuin en Manhuishofje. Een grote kunstmarkt, waar Museum De Bevelanden, de Manhuistuin, Slot Oostende, 't Westlicht, Slagerij Kees Schrijver, Sfeeeer, The New Inn en Jack's Corner hun medewerking aan verlenen. Frida: "Rond de Grote Kerk laten 24 oud-deelnemers van Goes En-Passant met een kunstmarkt hun werk zien. Het Westlicht heeft onder meer kunstenaars die zich manifesteren met zeventig marktkraampjes in de andere straten. Daar komen ook boekenkramen te staan."

In de kelder van Slot Ostende vertelt William Ploum samen met zijn partner verhalen. In het Museum voor De Bevelanden geeft de Alliance Francaise dictees in de Franse taal voor beginners en gevorderden. Een jeu de boules club komt het spel demonstreren. Stichting Manhuistuinconcerten zorgt voor een muzikale omlijsting van het geheel. Ook komt er een piano waarop publiek een muzikale bijdrage mag leveren. Er staan kramen met wafels, broodjes, de Tapabar doet mee en ook slagerij Schrijver zorgt voor de inwendige mens. Verder gaan onder meer wijnmakers en striptekenaars de Goes Montmartre markt aankleden.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Goes 'En - Passant' is van 16 juni tot en met zaterdag 7 juli dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur en donderdag tot 21.00 uur, zondag gesloten, dinsdag 19 juni gesloten voor publiek.

Meer berichten
CustomHtml_1