In de jaren vijftig met z'n drieën op de fiets in de Kloetingseweg v.l.n.r. Jantje, Joke en vriendinnetje Aartje. FOTO: Joke den Engelsman-Dekker
In de jaren vijftig met z'n drieën op de fiets in de Kloetingseweg v.l.n.r. Jantje, Joke en vriendinnetje Aartje. FOTO: Joke den Engelsman-Dekker (Foto: )

Terug naar de vijftiger jaren

"Het was op een mooie ochtend dat mijn moeder mij een klein territorium buiten de tuin aanwees. Voor mij weer een nieuw ontdekkingsterrein in mijn kleine wereldje. Ik scharrelde wat door de begroeide berm tussen de tuinhekken en de klinkerweg en keek nieuwsgierig naar de huizen en tuinen van onze buren."

GOES - Het zijn de beginregels van hoofdstuk 2 van het boekje dat Joke den Engelsen-Dekker (1947) schreef als herinnering aan haar jeugd in de vijftiger jaren in de Kloetingseweg in Goes. "Ik vertelde er thuis vaak over en mijn man zei 'schrijf eens wat op'. Uiteindelijk is het dit boekje geworden. Het is een stukje van mijn leven, een stukje van een gelukkige tijd. Weliswaar was ik nog klein maar ik heb een goed geheugen en heb alles goed geobserveerd zoals in 'terug naar de vijftiger jaren' te lezen staat. In 1951 kwam ik op vierjarige leeftijd op Kloetingseweg 66 in Goes te wonen. Mijn kinderjaren met mijn kameraadje Jantje heb ik daar als zeer dierbaar en gelukkig ervaren. Een mooie tijd, een fijne plek om te wonen. Het was een groot huis, twee onder één kap, met een rood pannendak en een tuin aan een weg met veel villa's en vrijstaande huizen. De Tol met de speeltuin en uitspanning, de oude bomen en het zelfgemaakt ijs. Later zijn we verhuisd naar de Koninginneweg. Ik keerde terug naar de Kloetingseweg voor de verpleegkundige opleiding in St. Joanna." De uitgave van dit boekje leidde er toe dat Joke vriendinnetje Aartje en Jantje elkaar ruim zestig jaar later terugzagen. Joke woont nu al jaren in Apeldoorn: "Maar het Zeeuwse, dat blijft trekken", lacht zij.

Het boek

Terug naar de vijftiger jaren" € 13,95, is verkrijgbaar bij Het Paard van Troje en de Zeeuwse boekhandels.

Meer berichten
CustomHtml_1