FOTO: Carrie Frederiks, met dank aan Richard Reijnders voor het lenen van de buxusmot.
FOTO: Carrie Frederiks, met dank aan Richard Reijnders voor het lenen van de buxusmot. (Foto: Carrie Frederiks)

De buxusmot wint terrein in de tuin

De buxusmot (Cydalima perspectalis) wint al jaren terrein in Nederlandse tuinen. In een tempo van zo'n tien kilometer per jaar slaat het fraaie nachtvlindertje zijn vleugels steeds verder uit. Het is dus niet de vraag of hij komt, maar wanneer.

door Carrie Frederiks

Ook met een feromoonval worden goede resultaten bereikt. Met behulp van een lokstof worden de mannetjesmotten weggevangen zodat die zich niet kunnen voortplanten. Peter Hofman: "Heb je dan toch rupsen dan zou ik die met de hand wegvangen. Een buxus die is aangevreten herstelt zich wel weer."

ZEELAND - Sinds vorig jaar doet de de buxusmot massaal onze Zeeuwse tuinen aan en hij plant zich ook nog eens razendsnel voort. Heeft de kleine fladderaar eenmaal een buxushaag uitgezocht om zijn nakomelingen te deponeren, dan kost dit menig hobbytuinder hoofdbrekens.
Ook bij Tanny Lindhout uit Yerseke is het raak en hebben buxusrupsen zich tegoed te gedaan aan hun lievelingsmaaltje. Toch ziet de haag er nog redelijk uit. "Ik heb net zo lief dat ze hem helemaal kaal vreten," zegt ze resoluut. "Dan heb je minder op te ruimen. Ik doe er zelf niets aan. Die rupsen worden wel door de vogels opgegeten. Die zijn er dol op. Mocht de haag straks helemaal kaal zijn dan wordt hij vervangen. Het is jammer, maar ja," haalt ze haar schouders op. Niet alle buxusbezitters zullen er zo laconiek op reageren. Er zijn mensen waar het groenzwarte monstertje zo heeft huisgehouden, dat hun vijfentwintig jaar oude buxusbol is veranderd in een dorre woestijnplant.

Bij een Zeeuws ongediertebestrijdingsbedrijf dat ongenoemd wil blijven, vertelt een medewerker: "Wij bestrijden geen buxusmotten en verwijzen de mensen door. Ik raad ze aan mezenkastjes op te hangen. Zelf heb ik koolmeesjes in de tuin en je moet eens weten hoeveel rupsen ze hun jongen voeren. Dat is veel beter dan alles plat te spuiten. Degenen die een acuut probleem hebben, zijn daar niet mee gered. Zij kunnen hun buxussen het beste rooien."

Spreid je kansen

Marco Verschiere, van HABO-Allemekinders Hoveniers en Groenprojecten Renesse/'s-Heer Arendskerke, wijt het probleem aan de monocultuur die in veel tuinen heerst. Hij pleit, onder het motto: Spreid je kansen, voor meer biodiversiteit. Ook hij ziet spuiten niet zitten. "Heel vaak wordt gezegd dat het veilig is omdat het om natuurlijke bestrijdingsmiddelen gaat. Maar het hoort in die verhouding gewoon niet in de natuur thuis. Als jonge piepkuikens veel bespoten rupsen krijgen te eten, is dat niet goed voor hun maaginhoud. Je geeft een baby toch ook geen pepers, terwijl hij daar op latere leeftijd prima tegen kan. Hetzelfde geldt voor bijen en insecten. Ze verzwakken en gaan er aan dood." Hij raadt aan de rupsen handmatig weg te halen door ze bijvoorbeeld systematisch met een tuinslang met stevige straal te lijf te gaan. "Als je de rupsen daarna opraapt en vernietigt, weet je zeker dat ze weg zijn. Je moet wel blijven controleren. Ik ken zelfs mensen die tamme loopeenden hebben ingehuurd. Die beesten zijn gek op buxusrupsen."

Peter Hofman van tuincentrum GroenRijk wijst erop dat mensen ook preventief aan de slag kunnen. "Belangrijk is dat je je planten goed bemest", zegt hij. "Daarnaast zijn er producten als lavameel. Bijkomend voordeel is dat het gesteente de buxus minder aantrekkelijk maakt voor de rups."

Ook met een feromoonval worden goede resultaten bereikt. Met behulp van een lokstof worden de mannetjesmotten weggevangen zodat die zich niet kunnen voortplanten. Peter Hofman: "Heb je dan toch rupsen dan zou ik die met de hand wegvangen. Een buxus die is aangevreten herstelt zich wel weer."

Om alle problemen te voorkomen kunnen buxushagen worden vervangen door planten die er sprekend op lijken, maar niet gevoelig zijn voor de buxusziektes. Voorbeelden zijn: Chinese Beshulst, Ilex crenata Blondie en Ilex crenata Convexa. Deze soorten blijven wintergroen, hebben kleine bladeren en zijn goed in vorm te snoeien.

Meer berichten