Michiel Lenselink voor zijn Wegenwachtbus.
Michiel Lenselink voor zijn Wegenwachtbus. (Foto: Anneke Flikweert)

'De zomer is de leukste tijd voor ons'

Van sommige auto's word je niet blij, als ze speciaal voor jou komen. Hoe anders is dat bij Michiel Lenselink, in zijn felgele Wegenwachtbus. Zodra hij op de 'bestelde' plek aankomt, beschouwen de mensen die hulp inriepen hem als hun redder in de nood. Michiel rijdt deze zomer met vijf collega's rond in Zeeland en op Goeree-Overflakkee om mensen de helpende hand te bieden. Ons Eiland mocht met hem mee.

Anneke Flikweert

ZEELAND - "Ik ben wat later, want ik kwam net langs mensen op de snelweg die een lekke band aan het wisselen waren," begint Michiel. "Nee, ze hadden geen hulp ingeroepen, maar er is natuurlijk niks zo frustrerend als een Wegenwachtauto die langsrijdt terwijl jij daar staat te tobben." In de afgelopen weken was het druk voor Michiel en zijn collega's, door de combinatie van vrije weekenden, vakanties én mooi weer. "De zomer is de leukste tijd. Je komt vaak op de camping. Mensen zijn meer ontspannen en de halve camping staat te kijken wat je aan het doen bent. We hebben dan ook veel Duitse pechgevallen, soms wel de helft. We werken namelijk samen met andere Europese hulpverleningsorganisaties, waaronder de Duitse ADAC. Ik praat dan 'technisch Duits,' de woorden die ik nodig heb weet ik meestal wel en soms wordt het handen- en voetenwerk. Steeds meer Duitsers spreken trouwens Engels. Pas hielp ik een paar Russen, bij een tankstation en die spraken geen Engels of Duits, maar toen hielp een Poolse vrachtwagenchauffeur vertalen."

We krijgen een melding binnen, via het scherm voorin de VW-bus. Een Duits lid, in Zoutelande, met een auto die niet start. Het mooie van zijn werk is zijn vrijheid, vertelt Michiel ondertussen. 's Ochtends heeft hij nog geen idee hoe de dag zal verlopen. "Onze leden verdienen al mijn aandacht en ik doe er alles aan om ze weer op weg te helpen. Het is heel fijn om mensen te kunnen helpen, op deze manier. Het is ook heel creatief werk: soms moet ik een oplossing zoeken met de materialen die hier in mijn laatjes zitten." Het pechgeval in Zoutelande betreft waarschijnlijk een accu, raadt Michiel. "Al moet je altijd open blijven staan voor andere oorzaken. Accu's staan in de top-10, samen met banden. Tegenwoordig hebben we zelfs nieuwe accu's bij ons. En als reparaties ingewikkelder worden, kunnen mensen ook terecht bij onze servicepunten, in Breda en Rhoon." Via de navigatie rijden we naar de binnenlanden van Zoutelande en ja hoor: daar achter een huis treffen we een Kia Sportage met wit nummerbord. Michiel loopt rond de auto en vindt al snel de boosdoener: de kofferbak heeft een stukje opengestaan en het lampje trok de hele accu leeg in de zes dagen dat de auto stilstond. Startkabels bieden uitkomst. "Minimaal een half uur rijden," adviseert Michiel.

De volgende melding verschijnt op het scherm. Een Fiat Panda, in Westkapelle, van een ADAC-lid. "Ik moet naar mijn werk, maar hij start niet," vertelt de eigenaresse. Michiel meet en vindt geen lekstroom. De startkabels er maar weer bij en het bekende recept. "Half uurtje rijden." De volgende melding alweer: 'Rechterachterbout moet aangedraaid worden.' "Dat lijkt mee een interessante," zegt Michiel. "Zo'n melding komen we steeds vaker tegen, door het wisselen van zomer- en winterbanden." De Brabantse mevrouw die even later heel voorzichtig met haar Renault Laguna aan komt rijden, vertelt dat ze onderweg verontrustende geluiden hoorde bij de banden. En ja, die zijn onlangs gewisseld, door de garage. Michiel inspecteert de bouten rechtsachter en die zitten inderdaad nogal los. Dan bekijkt hij het wiel linksachter en daar is de situatie nog ernstiger. "Ik loop ze allemaal maar even na. Het is goed dat jullie gebeld hebben." En dan komt de volgende melding alweer binnen.

De Wegenwacht helpt ook fietsen weer op weg, met de Fiets Service. Ook is er de Bromfiets Service en zelfs een Scootmobiel Service. Tevens is er een speciaal pechhulppakket voor caravan, camper of aanhangwagen in Europa. In Nederland hebben leden met elk Wegenwachtpakket recht op pechhulp voor caravan, camper of vouwwagen. Voor auto's en motoren is er een pakket voor Nederland of Europa. Met ruim 1,2 miljoen pechhulpverleningen per jaar is de Wegenwacht met 900 wegenwachten 24 uur per dag actief.

Meer berichten