Foto: IVN Oldenzaal

Bijen zorgen voor de kers op je taart

Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB) organiseert in samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) op dinsdag 19 juni een bijenbijeenkomst die voor iedereen toegankelijk is. Tijdens deze avond komt Sylvia Tuinder vertellen over de wilde bij. Hoog tijd om meer te weten te komen over deze prachtige insectensoort.

NISSE - De achteruitgang van de insecten is door recent onderzoek duidelijk geworden. Imkers uiten al jaren hun zorgen over hun bijenvolken. Maar nu blijkt dat het met de vele soorten solitaire of wilde bijen evenmin goed gaat. De bij is belangrijk voor het natuurlijk evenwicht. Sylvia Tuinder: " Veel van de wilde bijen worden in hun bestaan bedreigd. Maar hij zorgt voor de kers op je taart en de aardbei onder je slagroom. " Initiatieven zoals de nationale bijen-telling en bijenlinies van Nederland Zoemt en Pittig Fruit van SLZ zijn hoopvolle reacties.

Sylvia laat u in een presentatie kennis maken met het leven en de leefwijze van de wilde bij. Zij laat zien wat de wilde bij nodig heeft. De vraag, hoe kunnen bewoners en organisaties samenwerken aan bij-vriendelijk beheer komt uitgebreid aan de orde. Welk voedselaanbod kunnen we bieden? Welke nestelplekken zijn te verwezenlijken? Voor vragen is alle gelegenheid. Zo beleven we samen de Zeeuwse Natuur en ontdekken we wat we daar aan toe kunnen voegen!

Wat weet een imker over zijn bijen? Handen ineen voor de honingbij en wilde bij. Pim Mesie en Annelies Pronker uit Nisse doen verslag van hun inzet om de bijen vooruit te helpen.

U kunt rekenen op een afwisselende avond met mooie beelden, veel informatie en enkele verrassingen! De bijenavond wordt gehouden in het dorpshuis van Nisse: 't Durpsuus, Dorpsplein 28, Nisse. Entree 3 euro, twee keer thee/ koffie inbegrepen. De avond start om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via bzzb@hetnet.nl of info@landschapsbeheerzeeland.nl 

Programma

19.30 uur Inloop
20.00 uur Welkom BZZB en SLZ
20.05 uur Spreker Sylvia Tuinder over de wilde bij
20.40 uur Pauze
21.10 uur Gelegenheid voor opmerkingen en vragen
21.20 uur Pim Mesie en Annelies Pronker delen hun ervaringen met hun bijen.
22.00 uur Einde

Meer berichten