Wat had Jacoba van Beieren te maken met Slot Oostende?

Jacoba van Beieren
Jacoba van Beieren (Foto: Hollandse School ca. 1600)

Stel je voor dat je als 5-jarige uitgehuwelijkt word aan een 9-jarige zoon van een Franse koning die je niet eens kent en trouwt als je 14 bent? Dat overkwam gravin Jacoba van Beieren. Aymée Nieuwenhuize en Lizette van Stempvoort uit Goes schreven daar het onderstaande verhaal over. 

Jacoba was getrouwd met Jan van Touraine. Dit huwelijk hield echter niet lang stand, want haar echtgenoot had een abces in zijn hals waaraan hij in 1417 overleed . En zo werd ze voor haar 16e al weduwe. 
Maar wat heeft deze vrouw, die op jonge leeftijd al veel heeft meegemaakt, nu te maken met Slot Oostende? Er is veel verwarring over het verband tussen Jacoba van Beieren en Slot Oostende. Ook zijn er veel mythes over haar verblijf in Goes, maar in dit stukje willen we toch daar meer duidelijkheid over geven.                          
Haar vierde en laatste huwelijk was met Frank van Borselen, één van de waarschijnlijke oprichters van het welbekende Slot Oostende. Vaak was een huwelijk in die tijd niet uit liefde, maar om bezittingen en/of status. Maar naar alle waarschijnlijkheid had Cupido dit keer goed raak geschoten. Jacoba verbleef een tijd op het Slot Oostende, volgens de kroniekschrijvers. Dat heeft veel bijgedragen aan legendevormingen. Ook zou er een geheime gang voor Jacoba gemaakt zijn, dat zou het nu dichtgemetselde riool zijn.  Jacoba heeft vrijwel zeker op Slot Oostende Frank van Borselen ontmoet. Daarna verbleven ze vaak op het kasteel van Frank van Borselen in Sint-Maartensdijk.

 Jacoba van Beieren leefde met de bevolking van Goes  mee, ondanks dat zij het moeilijk had   . Ook is er een verhaal over haar bekend wat gaat over een grote wedstrijd van de schutterij. Het ging er om de vogel die op een paal zat te raken. Jacoba vroeg toen of zij ook mocht schieten en het lukte haar meteen. Ze werd de koningin van het feest genoemd . Jacoba zou een moerbeiboom eigenhandig geplant te hebben in Goes, in de noordwestelijke hoek van het slotplein van Slot  Oostende. 

Maar wat is er nu echt waar? Dat valt moeilijk te zeggen omdat wij niet alles tot in de puntjes weten. Maar toch zijn er wel dingen die we met zekerheid kunnen zeggen. Wat vrijwel zeker is dat Jacoba getrouwd is geweest met Jan van Touraine en met Frank van Borselen. Ook gaat het verhaal rond dat ze op Slot Oostende is verbleven, maar dat kan niet met zekerheid gezegd worden. Voor de geheime gang is er te weinig bewijs om het waar te kunnen laten zijn. Dat verhaal kan naar het rijk der fabelen verbannen worden . 

Meer berichten