Fractievoorzitter Vincent Mareels: “We proberen wat voor elkaar te krijgen, de Goese kiezer heeft ons het vertrouwen gegeven.” FOTO: Leon Janssens
Fractievoorzitter Vincent Mareels: “We proberen wat voor elkaar te krijgen, de Goese kiezer heeft ons het vertrouwen gegeven.” FOTO: Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)

Goes schaft de hondenbelasting af

De gemeente Goes heeft vorige week donderdag de hondenbelasting afgeschaft en dat is goed nieuw voor hondenbezitters. De nieuwe politieke partij Nieuw Goes, bij de raadsverkiezing in maart gekozen met drie zetels in de gemeenteraad, nam hiervoor het initiatief en diende een motie in.

GOES - Fractievoorzitter Vincent Mareels (24), die samen met Martijn Vermeulen (23) en Onno van de Velde (25) de fractie Nieuw Goes vormt: "Hondenbelasting was een vaak gehoord geluid tijdens onze verkiezingscampagne. De hondenbelasting werd ingevoerd om een begrotingstekort te dekken. Alleen voor de hondenbezitters, andere inwoners bleven buiten schot. Wel werd gestopt met het verstrekken van plastic zakjes om de hondenpoep op te ruimen. De belasting is een algemeen iets maar deze belasting wordt bij een bepaalde groep opgehaald en daar vervolgens niet aan besteed. Een meerderheid van de partijen had inmiddels laten weten deze motie mee te willen indienen." De hondenbelasting werd halverwege de jaren negentig afgeschaft en vervangen door een maatregel waarbij alle inwoners van de gemeente Goes via de gemeentelijke belasting moesten bijdragen. Het maakte niet meer uit of je een hond(en) had of niet, iedereen werd aangeslagen. Ondank protesten destijds, een handtekeningenactie, werd de maatregel toch ingevoerd. Anderhalf jaar geleden werd de hondenbelasting als bezuinigingsmaatregel opnieuw ingevoerd door de gemeente. Die maatregel is inmiddels succesvol doorgevoerd zodat er ruimte ontstond om de hondenbelasting weer af te schaffen.
De partij Nieuw Goes zit twee maanden in de Goese gemeenteraad en heeft al twee belangrijke zaken voor elkaar gekregen, de hondenbelasting en de koopzondag. "Twee speerpunten verwezenlijkt", zegt Victor Mareels, meester in de rechten en als jurist werkzaam bij North Sea Port Terneuzen, "Wij zijn met Nieuw Goes gestart maar hebben eerst gekeken of wij ons bij andere partijen aan konden sluiten. Met een eigen karakter en onafhankelijk konden wij dat niet terugvinden. We begonnen zelf met bijna allemaal nieuwe mensen. Er is een partijlid met uit het verleden ervaring in de Goese gemeenteraad. Wij zijn met z'n drieën gekozen en in het diepe gesprongen. Een nieuwe partij die van nul- naar drie zetels gaat. In de gemeenteraad komt een nieuw systeem op je af. Maar je wordt serieus genomen, ook door de andere partijen. We proberen wat voor elkaar te krijgen, de Goese kiezer heeft ons het vertrouwen gegeven." De nieuwe regel voor de koopzondag was betrekkelijk snel geregeld. "De consument moet zelf bepalen of hij wel of niet wil winkelen op zondag en de winkelier of hij open wil gaan of niet", geeft Vincent aan. "Wij kregen ook veel reactie op de winkelsluiting op zondag 24 december vorig jaar. Het initiatief voor dit voorstel kwam van Groen Links dat er voor zorgde dat dit punt direct na de verkiezing op de agenda kwam."

Meer berichten