Met de onthulling van een het naambord TEJO opende op Grote Kade 2 in Goes  een echt TEJO-huis, en bovendien het eerste in Nederland. Van links naar rechts Derk Alssema, Ingrid de Jonghe en Marja de Pundert. FOTO: Leon Janssens
Met de onthulling van een het naambord TEJO opende op Grote Kade 2 in Goes een echt TEJO-huis, en bovendien het eerste in Nederland. Van links naar rechts Derk Alssema, Ingrid de Jonghe en Marja de Pundert. FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Het TEJO-huis is een warm nest

Vrijdag werd in Goes een TEJO-huis geopend. In aanwezigheid van direct betrokken vrijwilligers verrichtten wethouder Derk Alssema en Ingrid de Jonghe, initiatiefnemer Stichting Therapeuten voor Jongeren (TEJO) België) de officiële opening.

GOES - Dankzij de financiële inbreng van de gemeenten Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal kon deze pilot voor Nederland opstarten. Komend jaar wordt bekeken in hoeverre dit Belgisch concept ook bestaansrecht heeft in Nederland. "Een prachtig initiatief, laagdrempelig. Ik heb er alle vertrouwen in dat veel jongeren hier naar toe gaan", aldus Derk Alssema. TEJO staat voor: Toegewijd, Empatisch, Joviaal, Oprecht. Marja de Pundert-Dobbelaar, initiatiefnemer van deze formule, heeft zelf als orthopedagoge en psychotherapeute in Brasschaat haar ervaringen opgedaan als vrijwilliger in een TEJO-huis. "Ik was zo verrast door deze unieke, verfrissende kijk op het ondersteunen van jongeren dat ik vanuit een bevlogen passie en betrokkenheid dit idee heel graag in Nederland wilde realiseren."

Een TEJO-huis is een "warm nest" waar jongeren tussen de 10 en 20 jaar terecht kunnen wanneer zij vastlopen in hun dagelijks leven en niet meer weten hoe ze verder moeten. Voorbeelden hiervan zijn jongeren die hulp zoeken bij depressieve klachten, stress, identiteitsproblemen, agressiebeheersing, relationele problemen, angst, pesten en verwerking echtscheidingsproblematiek. Geen enkele verwijzing is hiervoor nodig. Jongeren kunnen op eigen initiatief een TEJO-huis binnenlopen. Zorgzame gastvrouwen en gastheren vangen de jongeren op en stellen hen op het gemak.

Professionele therapeuten stellen zich belangeloos beschikbaar, om in vertrouwen, anoniem (alleen voornaam en telefoonnummer van de jongere), gratis, kortdurend en vrijwel onmiddellijk hulp te bieden in maximaal 10 therapeutische sessies. Uit ervaring blijkt dat na gemiddeld 5-6 sessies jongeren in staat zijn om hun eigen levenspad verder te volgen.

TEJO is nog steeds op zoek naar (psycho)therapeuten, psychologen, orthopedagogen, HBO-plussers met een therapeutische opleiding, gastvrouwen, gastheren die enkele uurtjes per week hun passie belangeloos willen inzetten. Voor meer informatie: 06-50892894. TEJO Goes, Grote Kade 2, Goes, 0113-853308 en 0653937099; geopend maandag 16.00-20.00 uur; woensdag 13.00-17.00 uur. Informatie: www.tejo-nederland.nl

Meer berichten