Astrid en Esther staan klaar voor de start van de Ladies Night Ride: "Bijzonder dat dit is ontstaan." FOTO: Leon Janssens
Astrid en Esther staan klaar voor de start van de Ladies Night Ride: "Bijzonder dat dit is ontstaan." FOTO: Leon Janssens (Foto: )

Passie voor Peeland van Astrid en Esther: Heersdiek

Met het zonnige weer zitten ze lekker buiten voor het huis aan de koffie, Astrid van der Veer en Esther van Leeuwaarden, in hun Geersdijk. "Geersdijk is ons 'home''', zeggen de twee, "Het is hier nog gewoon ons kent ons, één pot nat. Of je nu 8 bent of 88, dat maakt allemaal niet uit, iedereen neemt je zoals je bent. Dat is de saamhorigheid."

GEERSDIJK - Esther en Astrid doen veel activiteiten vanuit het dorpshuis De Vaete met jongeren zoals het Stoppelfeest. "Sinds kort hebben we een frietkar, een kleine caravan, waar we met z'n allen elke vrijdagmiddag samen komen. Met een man, vrouw of vijftien zijn we selfsupporting, gezellig samen een potje kletsen. We eten wat, we drinken wat, dat is onze Heersdiekse vriemibo." Astrid en Esther fietsen jaarlijks mee met de DELTA Ride for the Roses. Op vrijdagavond de Ladies Night Ride op de tandem zoals het hartsvriendinnen betaamt. "In onze familie- en vriendenkring kregen we ook te maken met kanker. Toen kwam de Ladies Night Ride en daar zetten wij alles voor opzij. Als Patricia Foort 'The Rose' zingt, dat is een slikmomentje. Wij besloten om er wat aan te doen voor de nagedachtenis aan overledenen van kanker. Wij respecteren het serieuze karakter van het doel van DELTA Ride for the Roses maar om hier een vrolijke noot aan te geven gaan wij altijd samen verkleed op de tandem. Daar zijn we de eerste keer mee gestart en dat blijven we doen. Het speciale gele shirt verdwijnt onder onze outfit.", aldus Esther. Astrid kan dat beamen: "Bovendien vinden wij het heel bijzonder dat de Ladies Night Ride is ontstaan. Je fietst alleen met vrouwen en dat geeft een band. Die saamhorigheid. Samen staan we sterk. Vooraf goed eten en wat drinken en na afloop een toast op de goede afloop. En dan op de tandem terug naar Geersdijk. Helemaal geweldig."

Esther woont net buiten Geersdijk op een boerderij met veel dieren waaronder ezels, hangbuikzwijn, varken, eenden, ganzen, kippen en twee honden. Altijd spontane aanloop van kinderen en van oma's en opa's met de kleinkinderen: "De kinderboerderij van Geesdijk", lacht Esther. De twee kennen elkaar vanuit de puberteit, "Zeg maar de brommertijd", en zitten samen in de toneelclub van De Vaete. "Dat is ieder jaar een groot spektakel met vorig jaar een openlucht uitvoering op het 'Heersdiekse Kaoitje'. Geersdijk is hun gezamenlijke Passie voor Peeland. "Dan gaat ons hartje open, bij het horen van het woord Heersdiek."

Meer berichten