In sommige plaatsen in Zeeland kregen ze het zwaar te verduren met veel regen, onweer en flinke hagelbuien. FOTO: Shutterstock
In sommige plaatsen in Zeeland kregen ze het zwaar te verduren met veel regen, onweer en flinke hagelbuien. FOTO: Shutterstock (Foto: Shutterstock)

'Het is net roulette met die buien'

De afgelopen meimaand was er wat het weer betreft eentje van uitersten. Veel warme dagen met landelijk minder neerslag dan gemiddeld, maar met soms extreme buien. Voor de (wijn)boeren en fruittelers is dat van grote invloed op de gewassen. Een kwestie van geluk of pech.

Mariska den Hartog

ZEELAND - In de afgelopen drie eeuwen was volgens het KNMI de meimaand niet zo warm als die we achter de rug hebben. Maar liefst 13 zomerse dagen (dus 25 graden of hoger) werden er gemeten. Gemiddeld viel er landelijk minder regen dan gewoonlijk, alhoewel de verschillen in het land groot waren en zelfs binnen Zeeland treft de ene regio het beter dan de andere. In sommige plaatsen kregen ze het zwaar te verduren met veel regen, onweer en flinke hagelbuien.

In de strook Driewegen, Ovezande, Nisse, Kwadendamme, 's Gravenpolder en Kapelle kregen ze eind mei te maken met noodweer. Hevige regen zorgde voor wateroverlast en hagelbuien richtten grote schade aan op de percelen van diverse fruittelers. Rinus van 't Westeinde teelt al meer dan veertig jaar appels en peren in Nisse en zo erg had hij het nog niet meegemaakt. Van de regen was de overlast niet zo groot, van de hagel wel. "Gelukkig zijn niet alle percelen verhageld, maar toch wel zo'n tien hectare zwaar en vier hectare iets minder. En dan voornamelijk de appels, die zijn honderd procent weg. In 's Gravenpolder hebben we ook peren die zijn verhageld, maar een peer die kan nog wel herstellen. Door de hagel ontstaan er wondjes, die moet je afdekken met een anti schimmelmiddel, zodat er geen kanker of andere schimmels in komen." Erger zou het zijn wanneer ook het hout van de perenboom beschadigd wordt. "Als de hagelstenen zo groot zijn, kan het hout barsten. En dat is voor volgende jaren funest. We doen er nu alles aan voor het herstel. Geven de bomen extra voeding om ze bij te laten komen." De verzekering moet nog bij Rinus langs komen voor de appels. Met een beetje geluk kan er nog wel wat van de oogst verkocht worden, maar het brengt extra werk met zich mee. "Je moet extra sorteren, extra opletten. Met een schadebedrag kom je nooit uit. Je mag het fruit natuurlijk nog wel verkopen, dus dan hopen we dat de prijs nog wat doet."

Wat dat betreft heeft Johan van de Velde van Wijnhoeve de Kleine Schorre in Dreischor tot nu toe mazzel gehad. "Het heeft hier nauwelijks geregend of gehageld. Het gaat eigenlijk heel goed, we lopen voor op normaal. Omdat het zo lekker warm is groeien de plantjes harder, ik ben super tevreden." Hij realiseert zich dat het heel anders kan zijn. "Het is toch een beetje roulette met die buien, wij zijn er ook bang voor. Je bent dan wel meteen de klos als er zo'n hagelbui valt. We krijgen nu steeds een staartje mee van de buien. Dan valt er een millimeter of vijf tot tien, dat is eigenlijk wel lekker." Johan en zijn team kunnen het zelfs moeilijk bijhouden. "We moeten voor de gebruikelijke werkzaamheden in de wijngaard zo'n 45000 plantjes langs en normaal heb je daar met vijf man ruim de tijd voor. Nu gaat het harder dan we bij kunnen houden. Maar er kan nog veel gebeuren tot we gaan oogsten in september."

Op de website www.agriholland.nl kun je de weersverwachting van alle regio's bekijken. Als de voorspellingen uitkomen, mag Zeeland de komende weken rekenen op rustig zomerweer met afwisselend zon en regen.

Meer berichten