Foto: -

'Als ik de muggen mag geloven ben ik best een lekker ding'

Cameleon

Wanneer laat in de winter de eerste voorzichtige zonnestralen al kracht doen kun je er soms muggen in zien dansen. Kleine muggen weliswaar, maar ze zijn er. De mug kan als insect een plaag zijn voor de mens. Niet voor iedereen. Ik ken mensen, man en vrouw, die al jaren samen in hetzelfde bed slapen en ervaring hebben met muggenbeten. Zij is al drie keer de pineut en dus gestoken, terwijl hij rustig verder blijft snurken en nergens last van heeft. De mug landt op je huid, heeft aan zijn kop/mond een lange spuit en drijft die als was het een injectienaald in je huid en in een bloedvaatje. Hij zuigt zich vol en stijgt op. Als souvenir laat de mug een muggenbult achter. En dat op alle uren van de dag én de nacht.

Overdag heb je er nog wat zicht op maar 's nachts zijn het sluipmoordenaars. Ze zoemen rond je kop en slaan toe of jij slaat ze plat. Vroeger, met veel slaapkamers met wit behang, kon je aan de bloedplekken van de plat gemepte muggen op dat behang zien wat er was gebeurd. Beter toch dan 's ochtends op te staan met een muggenbult op je bovenlip of ooglid. Eer dat die geslonken is. Dat is afzien.

Tegenwoordig zijn er bestrijdingsmiddelen in de handel variërend van spray, citroenen, vliegenmeppers, schaaltje azijn en de krant. Muggen blijven komen. Ze leggen hun eitjes in vochtige grond, die broeien uit en bzzzz, daar komt de volgende zwerm. Oma van 70+, qua jeugdig uiterlijk vergane glorie, die altijd werd gestoken door die krengen, zag het van de positieve kant. Leven en laten leven. "Als ik de muggen mag geloven ben ik nog best een lekker ding."

Meer berichten