Ter nagedachtenis van de overleden bemanningsleden is er een monument opgericht. FOTO: WIKIPEDIA
Ter nagedachtenis van de overleden bemanningsleden is er een monument opgericht. FOTO: WIKIPEDIA (Foto: Wikipedia)

Scholieren maken profielwerkstuk over neergestorte Lancaster III

Koen Nieuwenhuijse en Joost Kleppe zitten in de derde klas Gymnasium van het Calvijn College Goes. Voor het vak geschiedenis maakten ze een profielwerkstuk, wat volgens de redactie ook zeer de moeite waard vind voor de lezers van De Bevelander. Vanwege de ruimte is het artikel in de papieren krant enigszins ingekort, het complete verhaal staat hieronder.

Neergestorte Lancaster III bij Krabbendijke

Het is donker buiten, aardedonker. Aan de lucht verschijnt een stipje, een klein lichtje aan de duistere hemel. Het is een Lancaster. De Lancaster is rond 21:56 lokale tijd vertrokken van zijn thuisbasis; Het Engelse Wickenby. Die avond stegen er in totaal 725 toestellen op, om verschillende doelen te bestoken met hun bommen. De missie van deze Lancaster was het bombarderen van een spoorwegknooppunt in België, Hasselt om precies te zijn. Deze spoorlijn was belangrijk voor de Duitsers omdat deze vanuit Aken naar de Vlaamse kust liep. 

16 toestellen haalden de terugkeer naar de thuisbasis niet. Een van deze vliegtuigen was dus de Avro Lancaster B111-JB. Bij Krabbendijke  kwam deze een Duitse nachtjager tegen, bestuurd door Hauptmann Ernst-Wilhelm Modrow. De Lancaster die er niet in geslaagd was zijn doel te bereiken, had nog veel brandstof en nog 5800 kilo aan bommen aan boord. De Lancaster werd geraakt en de schade was te groot om terug te vliegen naar de thuisbasis Wickenby. In de lucht vloog het toestel in brand. Voor de inwoners van Krabbendijke was het nog even flink zweten. Eerst leek het erop dat het brandende toestel in het dorp terecht kwam. Gelukkig wist de Australische piloot Colin Marriott dit te voorkomen en het toestel in de Noorddijk te boren. Gelukkig crashte de Lancaster hier, anders waren er aanzienlijk meer doden te betreuren. De ravage was aanzienlijk. 

Ernst- Wilhelm Modrow werd op 5 mei 1908 geboren in Pommeren, het huidige Polen. Hij volgde een opleiding tot piloot. In 1929 werd hij piloot voor de Colombian-German Air Transport Society.  Toen de oorlog uitbrak, werd hij opgeroepen voor het leger. Eerst zou hij transport vlieger worden voor het Duitse leger, maar later werd hij toch een gevechtsvlieger. Niet zonder succes; Hij vloog zo'n 259 gevechtsmissies en hij haalde daarbij 34 vliegtuigen neer. In de betreffende nacht waarin hij deze Lancaster neerschoot, had hij nog meer succes. Een half uur later wist hij nog een Lancaster uit de lucht te halen, ditmaal boven de Noordzee. 


Ter nagedachtenis van de overleden bemanningsleden is er na de oorlog een monument opgericht voor de omgekomen bemanningsleden. In 2017 is dit monument geadopteerd en vernieuwd door het Calvijn College. Samen met de stichting Wings To Victory wordt dit monument, een natuurstenen zuil van ongeveer 1 meter 80 hoog, onderhouden. Elk jaar wordt er een herdenking gehouden voor deze oorlogsslachtoffers die gevallen zijn voor onze vrijheid.
 

Meer berichten