Ria Geluk is een begrip in Zeeland én daarbuiten. Haar meest indrukwekkende prestatie is de totstandkoming van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk maar ze vindt zichzelf vooral een enthousiaste bewoner van Schouwen-Duiveland. FOTO: CARRIE FREDERIKS
Ria Geluk is een begrip in Zeeland én daarbuiten. Haar meest indrukwekkende prestatie is de totstandkoming van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk maar ze vindt zichzelf vooral een enthousiaste bewoner van Schouwen-Duiveland. FOTO: CARRIE FREDERIKS (Foto: Carrie Frederiks)

Het Oosterscheldegevoel van

Peinzend loopt Ria Geluk richting de Oosterschelde. De harde ondergrond knispert onder haar voeten. Een venijnige oostenwind teistert mens en dier. Het duurt dan ook niet lang of de aangename warmte van De Heerenkeet wordt opgezocht.

door Carrie Frederiks

"Ik was zes jaar toen de ramp zich voltrok dus heb ik er genoeg herinneringen aan. Ik woon in de Vierbannenpolder. Die heeft het langst onder water gestaan en is als laatste gesloten met de vier caissons. Wij hebben de ramp heftig meegemaakt om het zo maar te zeggen, maar als je dat verhaal wilt weten, zoek je het maar op internet op," zegt Ria Geluk resoluut. "Anders wordt het meer een verhaal over de ramp dan over mijn Oosterscheldegevoel" (www.digibron.nl).

Twee gezichten

"Wat je beseft als je ouder bent, is dat de Oosterschelde je vriend en je vijand is. Hij heeft twee gezichten maar dat heeft het water overal. Het is enorm genieten maar je ziet ook hoe machtig de natuur en hoe krachtig het water is." Bedachtzaam kijkt ze naar buiten waar de Oosterschelde door de wind wordt opgezweept en golven gretig langs de dijk lekken, dan vervolgt ze: "Ik kom hier vandaan en woon aan de Duivelandse kant van het eiland. Als je dat relateert aan de Oosterschelde is dat het eilandgevoel. Dat is er al van jongs af aan. Ik heb er bijvoorbeeld leren zwemmen. Wij zaten meestal bij de Noordbout, maar langs de hele Oosterschelde liggen prachtige hoekjes en strandjes waar mensen zonnen en zwemmen." In haar jonge jaren heeft Geluk veel paard gereden langs de dijken en kreken van Ouwerkerk. Toen ze na haar studie en werk weer terugkwam, was ze weer langs de dijk te vinden of ging ze met vrienden mee zeilen. "Zo kom je weer op een andere manier in aanraking met de Oosterschelde."

Evenwicht

Ze zwijgt, maar niet voor lang want Geluk is een grage prater. "Door de kering is de Oosterschelde veranderd. Er is veel minder vis gekomen. Wat wel gelukkig is, is dat het een nationaal park is geworden en dat het water schoon blijft. Dat is een ontzettende vooruitgang. Je hebt een complete zeehondensafari gekregen en die eten dus veel vis. Het evenwicht wordt iedere keer verstoord en het is moeilijk de balans te houden. Je hoopt dat de Oosterschelde in beweging is en zichzelf herstelt. In ieder geval blijft de Oosterschelde boeiend genoeg om te ontdekken wat de ontwikkelingen zijn. En het blijft natuurlijk voor veel mensen een prachtig gebied. Wat mij betreft mag hij zo puur mogelijk blijven."
www.np-oosterschelde.nl

Meer berichten