Piet Stroo bij het herdenkingsmonument op de Franse militaire begraafplaats. Bij de ingang van het ereveld ligt het graf van Marielle van 't Hoff-Calou en Phillipp van 't Hoff. Dit echtpaar heeft in 1940 de Franse gewonden  opgevangen en verzorgd.  FOTO: CARRIE FREDERIKS
Piet Stroo bij het herdenkingsmonument op de Franse militaire begraafplaats. Bij de ingang van het ereveld ligt het graf van Marielle van 't Hoff-Calou en Phillipp van 't Hoff. Dit echtpaar heeft in 1940 de Franse gewonden opgevangen en verzorgd. FOTO: CARRIE FREDERIKS (Foto: Carrie Frederiks)

Lustrum van de Franse Slag Mars

De Franse Slag Mars wordt zaterdag 19 mei voor de vijfde keer gehouden. De wandeling loopt langs de plaatsen waar in 1940 de Slag om Kapelle plaatsvond en herdenkt de Franse slachtoffers die hierbij vielen.

door Carrie Frederiks

KAPELLE - De Duitse aanval op Nederland begon op 10 mei in 1940 en betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlandse leger werd in enkele dagen onder de voet gelopen en vijf dagen later was Nederland, op Zeeland na, gecapituleerd. "Voor de verdediging is er toen een regiment Franse reservisten te hulp geschoten."
Aan het woord is Piet Stroo. Hij is vrijwilliger bij de Stichting Franse Slag Mars. "Die Franse troepen hebben twee dagen strijd geleverd tegen de Duitse opmars waarbij de Fransen aan de Kapelse (west)kant van het kanaal stonden en de Duitsers aan de oostkant. De Duitsers hadden beter materieel en kregen bovendien luchtsteun," legt de vrijwilliger uit.
De Duitse vliegtuigen vlogen over de stellingen van de Fransen zodat die makkelijk te lokaliseren waren. De tegenstand van de Fransen werd geëlimineerd en de Duitsers konden het kanaal oversteken. Daarna trokken de Fransen zich terug richting Vlissingen waar ze zich aan de oversteek naar Zeeuws-Vlaanderen waagden. Piet Stroo: "Zowel bij de beschietingen als bij de terugtocht zijn veel doden gevallen. Hier in het dorp, en daar zijn ook foto's van, lagen de stoffelijke overschotten op straat."
Op 16 mei 1940 was de Franse Slag gestreden en hebben de Kapellenaren alle gesneuvelde Fransen verzameld. De lichamen werden op karren en aardbeienwagens meegenomen naar de begraafplaats waar ze werden geregistreerd en zonder kist begraven. Enkele dagen later richtten de Kapellenaren het Franse Comité op met als doel de gesneuvelde Fransen een waardige laatste rustplaats te geven. Met grote toewijding onderhielden ze de graven. Na de oorlog werd het de centrale begraafplaats voor, bijna, alle Fransen die tijdens WO2 in Nederland zijn gesneuveld en niet zijn gerepatrieerd.

Toujours Kapelle

"Nu maken we de stap naar 2013," hervat Stroo zijn verhaal. "Het gemeentebestuur van Kapelle vond dat er meer aandacht voor de herdenking vanuit de Kapelse bevolking mocht komen. Zo is Toujours Kapelle in het leven geroepen: een week vol activiteiten rondom 17 mei, de sterfdag van generaal Deslaurens. Die man is omgekomen bij de overtocht van Vlissingen naar Breskens. In de Toujours Kapelle week zitten allerlei activiteiten waaronder de Franse Slag Mars. Die wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden. We lopen door het strijdgebied van de Fransen. Aan de kant van de weg staan informatieborden met wat er daar ter plekke is gebeurd, zoals bij een boerderij waar de soldaten zich hebben ingegraven in schuttersputten."
Alle routes komen langs het monument op de Franse begraafplaats, dat dan nog getooid is met de kransen van de herdenking. Aan de loswal ligt mijnenveger Bernisse. Deelnemers mogen op vertoon van hun startkaart gratis boorden.

Meer berichten