Robotisering in de zorg


Client Theo (r) van Activiteiten Centrum Oosterschelde van Gors heeft de grootste lol met de robotbal Qbi. Het lijkt een simpel spelletje maar het vraagt behoorlijke concentratie. FOTO: CONNY DEN HEIJER
Client Theo (r) van Activiteiten Centrum Oosterschelde van Gors heeft de grootste lol met de robotbal Qbi. Het lijkt een simpel spelletje maar het vraagt behoorlijke concentratie. FOTO: CONNY DEN HEIJER (Foto: Conny den Heijer)

Robotisering in de zorg

Zijn we nog wat huiverig van robotisering op de werkvloer, het heeft zeker zijn goede kanten. Bij Activiteiten Centrum Oosterschelde (ACO) van Gors wordt met veel plezier gebruik gemaakt van Qbi, de robotbal. We kregen een demonstratie.

door Conny den Heijer

GOES - De robotbal Qbi is ontwikkeld om mensen die minder valide zijn, meer te laten bewegen. Qbi rolt over de grond en wordt bestuurd wordt door lichaamsbewegingen. En dat kan vanuit je rolstoel, van achter je rollator en zelfs als je blind bent. De clienten van ACO zijn over het algemeen mensen met NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel. Hierdoor hebben zij lichamelijke en functionele beperkingen. Door de computer, die uiteraard achter het fenomeen Qbi zit, af te stellen op de schouders, heupen, armen, benen of het hoofd van een een deelnemer, kan iedereen dus meedoen.

Door naar voor of achter, links of rechts over te hellen gaat de bal, die binnen een kader op de vloer ligt, bewegen. Je kunt er kegels mee omrollen of door een goal sturen. Er ontstaat een balans tussen bewegen, concentreren en interactie. De persoonlijke controle over de situatie maakt het heel leuk om te doen, zeker in groepsverband met een wedstrijdelement.

Nancy Lindenbergh, activiteitenbegeleidster en sport-agoog bij Gors zegt: "Dit is een prachtig apparaat en we zien dat onze clienten er veel plezier aan beleven. Zij komen op een uitdagende manier in beweging en moeten geconcentreerd en gecoördineerd bewegingen maken. Op een speelse manier vinden zij evenwicht en balans, wat valgevaar kan voorkomen. En er is sociale interactie met anderen want iedereen langs de lijn is je aan het supporteren."

Martijn gaat de uitdaging aan met Qbi tijdens de demonstratie. Hij heeft wat moeite om zijn evenwicht te bewaren en om te voorkomen dat hij valt neemt hij een speciale houding aan. Martijn zegt: "Ik heb altijd aan skateboarden en surfen gedaan. Die houding zit er gewoon in, het helpt mij in evenwicht te blijven. En stevige schoenen want ik heb altijd al zwakke enkels gehad. Mensen moeten meer bewegen maar daar moet je lol in hebben. Dit is leuk om te doen, ook als je niet gewend bent te bewegen." Theo komt niet meer bij van het lachen; hij maakt zweefbewegingen en lijkt wel een limbo-danser. Als zijn kegels om liggen helpt hij met zijn robotbal zijn buurvrouw nog even om die van haar om te krijgen. "Hoe leuk is dit: zo gebruik je de techniek op een goeie manier, het wordt steeds beter. Je moet blijven bewegen, het is goed voor de spieren in je rug. Dat dit ook al met een robot kan: dit had ik zelf niet kunnen bedenken."

Dan wordt het heel stil in de sportzaal want Leen is aan de beurt. Hij is blind en gaat dit puur op zijn gehoor doen. Na mondelinge instructies van Nancy over hoe zijn kegels staan opgesteld, lukt het hem om die binnen een keurige tijd, die om te krijgen. Dan kan ik de uitnodiging van de cliënten om het ook eens te proberen, niet afslaan. Gierend van het lachen stellen zij vast dat ik er niets van bak... meer bewegen en blijven oefenen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden