De ster van de middag: de veelzijdige soliste Francis van Broukhuizen. FOTO: PR
De ster van de middag: de veelzijdige soliste Francis van Broukhuizen. FOTO: PR (Foto: PR francis_van_broukhuizen)

Het Zeeuws Orkest tussen Caissons met In Memoriam

Tussen de caissons van het Watersnoodmuseum, aan de rand van de Oosterschelde is een buitenpodium ingericht. Hierop nemen zondag 27 mei de musici van Het Zeeuws Orkest plaats en verzorgen een concert ter herdenking van 65 jaar na de Watersnood.

GOES - Het concert begint met het overdonderende geweld en daarna de stilte van het "In Memoriam" een muziekstuk dat door de Nederlandse componist Lex van Delden, direct na de Waternoodramp in 1953, is geschreven. De herdenkingsmuziek is imposant en symboliseert het enorme watergeweld en de storm, maar ook de stilte en verdriet daarna. Maar het programma blijft niet hangen in verdriet en herdenking. Net als bij de herdenking van 4 en 5 mei, maakt het orkest de overstap naar de bevrijding. De zee, het water en het leven geven ook veel vrolijkheid en met deze twist komt het vrolijke deel.

Om te beginnen wordt het bijna absurdistisch en swingende stuk van Milhaud ten gehore gebracht. Le boeuf sur le toit, of vertaald "de koe op het dak". De muziek maakt een knipoog naar de koe. Daarna Die sieben Todsünden met de veelzijdige soliste Francis van Broekhuizen. Het satirische stuk vertelt het verhaal van twee zusters, Anna I en Anna II. Twee gezichten van 1 wezen. De zusters trekken weg uit Louisiana op zoek naar fortuin in de grote steden, om terug te keren met voldoende geld om een klein huis te kunnen bouwen. Elke stad staat voor een doodzonde. Luiheid – Trots – Toorn – Vraatzucht – Ontucht – Hebzucht - Afgunst. Anna 2 begaat de zonden, Anna 1 probeert haar op het rechte pad te houden.

Voor kaarten en detail-informatie kunt u terecht op www.zeeuwsorkest.nl

Meer berichten