De Christelijke Oratorium Vereniging Goes tijdens een uitvoering van de Johannes Passion op 24 maart 2017. FOTO: PR
De Christelijke Oratorium Vereniging Goes tijdens een uitvoering van de Johannes Passion op 24 maart 2017. FOTO: PR (Foto: PR)

Jubileumconcert

Met een uitvoering van "Die Schöpfung" van Joseph Haydn zet de Christelijke Oratorium Vereniging (COV) Goes haar honderdjarig jubileum luister bij.

door John de Kok

GOES - Zaterdag 26 mei viert de COV haar honderdjarig jubileum in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes met een uitvoering van het scheppingsverhaal door Joseph Haydn. "Mensen zullen geen spijt krijgen dat ze komen", belooft Wim van Herk, dirigent van de COV sinds mei 2010. "Die Schöpfung" is een compositie voor koor, orkest en drie of vijf solisten. De uitvoering door het Goese koor zal worden begeleid door het Holland Symfonie Orkest, Eric Jan Joosse op klavecimbel en drie professionele solisten die een dubbelrol op zich nemen. Van Herk: "Als oratoriumkoor voeren we niet geënsceneerde klassieke werken uit. In 'Die Schöpfung' toonschildert Haydn de schepping. Zo geeft hij de woestheid en ledigheid van de aarde weer met een ouverture van chaos. Het koor beeldt in het stuk de mensheid uit en zingt bijvoorbeeld lofgezangen. De solisten spelen een dubbelrol, waarin bas Robbert Muuse naast een engel ook Adam is en sopraan Heleen Koele zowel Eva als een engel uitbeeldt". De derde solist is tenor Frank Fritschy. Tijdens het concert is er een uitleg beschikbaar. Deze kan vooraf worden aangevraagd als lesbrief voor het voortgezet onderwijs door een e-mail te sturen aan secretariaat@covgoes.nl.

Oprichting in 1918

Haydn is een meester in het toonschilderen van wat er in het verhaal gebeurt. Hij wisselt veel af, maar ligt ook goed in het gehoor." Het is een werk dat bij het publiek bekend is en mensen ook aanspreekt", motiveert Van Herk de keuze van "Die Schöpfung" voor het jubileumconcert. Bijkomend detail is dat juist dit werk het eerste werk met beroepssolisten was dat het oratorium na haar oprichting uitvoerde. Die oprichting was op 17 september 1918 toen er door zo'n 70 zanglustigen het Christelijk Gemengd Koor Goes werd opgericht. De eerste uitvoering werd 6 november 1919 gegeven. De naam van het koor werd na de oorlog veranderd in Christelijke Oratoriumvereniging. Halverwege de jaren zeventig ontstond de huidige naam; Christelijke Oratorium Vereniging Goes. De COV Goes heeft vele grote oratoria uitgevoerd waaronder de Paulus en de Elias van Mendelssohn Bartholdy, Die Jahreszeiten van Händel en diens Messiah, het Weihnachtsoratorium en de Johannes Passion van Bach en van Mozart het Requiem en de Grosse Messe. Naast klassiek repertoire stonden er ook modernere werken op het programma. Bijvoorbeeld van Ola Gjeilo en Peteris Vasks en minder bekende werken zoals het Requiem van Niccolo Jommelli. Een hoogtepunt was de uitvoering voor 800 bezoekers van de Matthäus Passion van Bach op 14 maart 1997 waaraan de jongens van de Zeeuwse koorschool meewerkten. Ook heeft het koor medewerking verleend aan herdenkingsconcerten en was het vaak te horen in de open lucht in de Manhuistuin-concerten. De televisieopnames van het NCRV-programma Kerstzang uit Goes in 1988 waren ook een markerend hoogtepunt voor de COV en zijn nog altijd te zien op YouTube.

Praktische informatie

Het jubileumconcert is op zaterdag 26 mei in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Aanvang 20.00 uur, kerk open vanaf 19.15 uur. Toegangskaarten kosten 25 euro en zijn verkrijgbaar via www.covgoes.nl. Jongeren tot en met 18 kunnen aan de kassa een ticket voor 10 euro kopen.

Meer berichten