Iedere derde vrijdag van de maand worden de heerlijkste gerechten bereid. Na een laatste kritische blik van Adrie Wisse en Anneke van Hootegem kan het hoofdgerecht worden opgediend. FOTO: Carrie Frederiks
Iedere derde vrijdag van de maand worden de heerlijkste gerechten bereid. Na een laatste kritische blik van Adrie Wisse en Anneke van Hootegem kan het hoofdgerecht worden opgediend. FOTO: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

Vegetarisch koken in hartje Zeeland

Koken als hobby. Steeds meer mensen hebben er plezier in om etentjes te organiseren, hun vrienden bijzondere gerechten voor te zetten en hen te imponeren met culinaire hoogstandjes. Daarnaast raakt het steeds meer in zwang om minstens een keer per week een vegetarische maaltijd op tafel te toveren. Tijd om zelf met de keukenschort aan achter hun kachel te gaan staan.

door Carrie Frederiks

HEINKENSZAND - Daar sta je dan met je goeie fatsoen. Na het vriendelijke verzoek van onze eindredacteur om in plaats van die kilo koe op het bord ook eens zonder vlees te koken, werd er vol bravoure contact gezocht met de vegetarische kookgroep van Culinair Gilde Zeeland. Een week later lag het zes gangenmenu in de digitale brievenbus. Oeps, misschien toch een beetje te hoog gegrepen.

De ontvangst is allerhartelijkst en dat neemt de knikkende knietjes wat weg. Gilde-kok Joop Mul gaat de uitdaging aan om met uw verslaggeefster het tussengerecht te maken: een pizza van filodeeg met Parmezaanse kaas, pompoen, mierikswortelmousse en geroosterde pijnboompitten. Gelukkig zijn er nog twee gastkokers die al even onwennig op zoek zijn naar benodigde gereedschappen en ingrediënten. De leden van het vegetarische Gilde blijken behulpzaam en vriendelijk. De sfeer is ontspannen. "Wij vinden het leuk om met gastkokers te werken", zou chef-kok Adrie Wisse later vertellen. De eerste taak gaat meteen al mis. De gelatinevervanger lost niet goed op in water en wordt één grote klont. Even later blijkt er amper smaak aan de mierikswortelmousse te zitten. Het is één groot avontuur, vooral omdat we in de verste verte niet weten hoe het uiteindelijke gerecht moet smaken. Bij twijfel komen sous-chef Adrie Wisse en Anneke van Hootegem behulpzaam mee proeven.

De verwerking van het filodeeg gaat voortvarend. Dat is in het verleden wel eens anders verlopen en daar wordt nog steeds over gegrapt. Terwijl de pizza's in de oven staan wordt geroepen dat het voorgerecht klaar is. Applaus klinkt als de gazpacho wordt opgediend. Met kennerstong wordt het gerecht geproefd en goed bevonden. Na deze smakelijke entree zijn de pizzaatjes aan de beurt. Gelukkig blijken ze lekker knapperig en heerlijk van smaak. Tijdens het hoofdgerecht vertelt Adrie Wisse dat gilde-lid Anneke van Hootegem het idee had voor een workshop vegetarisch koken. "Daar was zoveel animo voor dat we een vegetarische kookgroep konden formeren. Binnen Cuisine Culinair Nederland zijn we uniek. En het zijn echt niet alleen vegetariërs die zich bij ons aansluiten." Terugkijkend op de avond was het super leuk om te doen en waren de gerechten overheerlijk. culinairgildezeeland.nl

Meer berichten