Foto: PR Margreet de Haan

Boek van de week

Het doet mij bijzonder deugd deze rubriek te mogen aftrappen met een boek dat helemaal bij Vlissingen hoort. Het onlangs verschenen boek 'Westerschelde, portret van een open zeearm' heb ik dan ook vooral om die reden gekozen. Het is een rijk boek, zoals ook deze rivier dat is. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet aan een rivier denk wanneer ik langs het strand in Vlissingen loop. Ja, in Antwerpen is de Westerschelde een rivier en ervaar je die ook zo wanneer je langs de kades loopt maar hier ben je gewoon aan zee en daarom vind ik de ondertitel, 'portret van een open zeearm' mooi gekozen.

Zeeland kent twee open verbindingen met de Noordzee, de Oosterschelde en de Westerschelde, ze zijn zeer verschillend, waar bij de Oosterschelde vooral de plezier- en binnenvaart belangrijk is, is dat voor de Westerschelde vooral de industriële en grote vaart. Denk maar aan de enorme containerreuzen die hier voorbij komen en die je vanaf Boulevard de Ruyter bijna aan kunt raken. Een verschijnsel dat voor mij telkens weer even fascinerend blijft. Net als het aan boord brengen van de loodsen. Maar evengoed het zien opduiken van een zeehond of het tuimelen van bruinvissen.
Het boek bespreekt en toont alle facetten van de Westerschelde. De flora en fauna, de historie, het culturele, economische én culinaire komen aan bod. Er staan vele prachtige foto's in, gemaakt door mensen die uitgever Theo Spinnewijn zorgvuldig heeft uitgezocht. Zij maakten de foto's met hun goede fototechniek maar vooral met oog voor de schoonheid van alles rondom de Westerschelde.
Geniet met dit boek van alle historische en geografische weetjes, de mooie recepten met streekproducten uit de Westerschelde van Zeeuwse topchefs en de inmiddels iconische cartoons van Leuntje en Merien door Jan Willem Hament en raak misschien nog meer dan voorheen in vervoering over 'onze' Westerschelde!

"Westerschelde, portret van een open zeearm" Jan J.B. Kuipers (met medewerking van Ad Tramper) Uitgeverij De Groote Roeibaerse

WIN DIT BOEK

Het besproken boek wordt verloot onder de lezers van deze krant. Wil je meeloten? Stuur dan een e-mail naar redactie.bevelander@persgroep.nl met als onderwerp 'Boek Westerschelde'. Wie weet ben jij de gelukkige.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden