534 Zeeuwse meiden duiken in de techniek

Donderdag is er de jaarlijkse girlsday. Zeeland doet dit jaar voor de tweede keer op grote schaal mee. Er zijn 534 deelneemsters van 27 Zeeuwse scholen uit het basis- en voortgezet onderwijs en 29 bedrijven – van Tholen tot Oostburg, en van Zierikzee (Nemag) tot Axel - die stellen hun deuren open. Dit alles om aandacht te vragen vor de problematiek van de Zeeuwse arbeidsmarkt.

ZEELAND - Door op Girlsday meisjes uit te nodigen laten bedrijven en technische afdelingen van andere organisaties de meisjes nadrukkelijk weten dat zij van harte welkom zijn in de technologie. En de meisjes kunnen kennis maken met de veelheid aan mogelijkheden. In Tholen gaan meisjes bijvoorbeeld zelf kunststof maken, meisjes in Goes leren wat duurzaam bouwen inhoudt en bij Covra maken zij kennis met nucleaire technologie. Andere voorbeelden van Girlsday-activiteiten zijn games maken, laser snijden, vluchtsimulaties uitvoeren, badkamers installeren en procesoperator zijn.
In 2017 vormde Neeltje Jans het decor voor de landelijke Kick-off-bijeenkomst en namen er zo'n 350 meisjes deel aan de girlsday. De organisatie is tevreden dat er dit jaar ruim 200 meisjes meer deel nemen. Ook het aantal deelnemend bedrijven is gestegen, wat waarschijnlijk alles te maken heeft met de grote vraag naar personeel. Deze bedrijven beseffen dat er juist op lange termijn moet worden gedacht als het gaat om de arbeidsmarkt.
In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT.
Girlsday 2018 wordt georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu. Huis van de Techniek coördineert in Zeeland de matching van scholen en bedrijven én verzorgd het vervoer van de leerlingen naar de bedrijven.

Meer berichten