Zeeuwse boekhandels werken samen

Anthoni Fierloos van de Goese boekwinkel Het Paard van Troje
Anthoni Fierloos van de Goese boekwinkel Het Paard van Troje (Foto: Gerard van der Hoeven)

In Zeeland wordt nog volop gelezen. Gewoon, een papieren boek is nog populair bij lezende Zeeuwen. En onze provincie loopt voorop als het gaat om uitgaven zoals romans, fotoboeken, non-fictie, geschiedenisboeken en zelf reisplanners voor een fiets- of wandeltocht. Jaarlijks is er een Zeeuwse Week van het Boek, waarbij vaak nieuwe boeken onder de aandacht worden gebracht.

ZEELAND - Onze provincie is daarin uniek, aldus Monique Eskens van De Drukkery in Middelburg. Freek de Jonge schreef de afgelopen editie zelfs het Zeeuwse Boekenweekgeschenk. In verschillende Zeeuwse steden zijn er boekwinkels die als de betere boekhandel kunnen worden gekenmerkt, zoals De Drukkery (Middelburg), 't Spui (Vlissingen), De Koperen Tuin en Het Paard van Troje (Goes), en Boekhandel De Vries (Zierikzee). En Zeeland herbergt de beste boekverkoper van het jaar, Margreet de Haan van 't Spui!

Boekenrubriek

De Faam, De Bevelander en Ons Eiland Schouwen gaan wekelijks een boekenrubriek publiceren, waarin één boek centraal staat en boekverkopers van bovengenoemde Zeeuwse boekwinkels een favoriet boek bespreken. Anne de Jager (Boekhandel De Vries): "Dat hoeft niet een speciale Zeeuwse uitgave te zijn. Het kan ook een mooi boek zijn, een roman, een fotoboek of (non)-fictie. De spoeling is wellicht te dun om wekelijks een Zeeuws boek onder de loep te nemen. Maar we willen als boekhandels wel het accent daarop leggen." En dat is een goed streven, want het Zeeuwse boek is populair. Anthoni Fierloos, eigenaar van Boekhandel De Koperen Tuin in Goes en tevens uitgever: "Zeeuwse boeken worden goed verkocht. Of het nou fictie, non-fictie, romans of fotoboeken of zelfs Zeeuwse kookboeken en reisgidsen betreft. Zeeland is uniek wat betreft het organiseren van een speciale Week van het Zeeuwse Boek en de uitreiking van de ZBP (Zeeuwse Boekenprijs). We hebben in onze provincie multifunctionele boekhandels die onderling zeer collegiaal zijn en elkaar steunen. De boekhandels hebben niet meer het stoffige imago van weleer. Ze worden geleid door creatieve ondernemers en gedreven verkopers die bovenal gepassioneerde lezers zijn. De winkels blinken uit door hun veelzijdigheid. Er worden lezingen gegeven, maar ook boekpresentaties, signeersessie door auteurs en Zeeuwse boeken staan meestal apart gerangschikt en de boekhandel heeft zich ontwikkeld als inloophuis met andere activiteiten en waar je in sommige een brasserie, koffiehoek of zoals in Zierikzee ook nog een kookwinkel vindt." Dat onderlinge contact heeft er ook toe geleid dat de gezamenlijke boekverkopers nu bij toerbeurt een boekrecensie of zoals je wilt een boekenrubriek in de weekkranten van De Persgroep gaan publiceren. Onderaan deze pagina stellen we de recensenten aan u voor. Namens Het Paard van Troje uit Goes zal Manda Heddema regelmatig haar licht laten schijnen op een nieuwe boekuitgave. Zij is inmiddels bekend van haar deelname tot voor kort aan het landelijke boekenpanel in De Wereld Draait Door. Lezers kunnen reageren en het betreffende gerecenseerde boek winnen!

Book Store Day

Anthoni Fierloos: "Op die dag vieren we de boekhandel en zijn klant. In totaal doen landelijk zo'n tweehonderd boekhandels mee. Met tientallen exclusieve uitgaven in gelimiteerde oplagen, gesigneerde exemplaren en sterk in prijs verlaagde boeken. Zo'n honderd schrijvers en auteurs brengen een bezoek aan verschillende boekhandels en ook naar de Zeeuwse boekhandels komen een aantal auteurs waaronder zeer bekende namen."

Nicci French

Zoals bijvoorbeeld Nicci French, het wereldberoemde Britse schrijversechtpaar. Nicci Gerrard en Sean French bezoeken tussen 11.30-12.30 De Drukkery in Middelburg voor een signeersessie en 's middags van 14.00 en 15.00 uur signeren ze in Goes hun nieuwste boek "De dag van de doden" in het Stadhuis op de Markt, in samenwerking met De Koperen Tuin. In Het Paard van Troje en De Koperen Tuin signeert die dag verder Mathijs Deen, auteur van o.a. "Oude Wegen" een speciaal geschreven verhaal. In Het Paard van Troje zijn verder te gast Ingrid en Dieter Schubert en signeren en maken tekeningen in één van hun beroemde boeken zoals Woese Willem, Platvoetje en het nieuwe Moemf heeft een vriend. Anna van Suchtelen signeert haar boek 'Versailles aan de Schelde'. In De Koperen Tuin zijn te gast Dorothe Tempelman en tekenaar Danker Jan Oreel. In Lectori in Kapelle zijn er tijdens Bookstore Day ook allerlei (kinder)activiteiten en wordt de dag 's middags muzikaal besloten met "Dutch in the USA" met optredens van Romi Cage en Godfried Nevels. In Boekhandel De Vries in Zierikzee is vanaf 10.30 uur aanwezig Joost van Driel en signeert hij zijn nieuwste boek. In Boekhandel 't Spui Vlissingen zijn verschillende activiteiten. Schrijversechtpaar Maan Leo en Peter Drehmanns gaan tussen 14.00-15.00 uur met elkaar in gesprek.De middag wordt fleurig besloten met Happy Flower Hour: een rondje bloemen van de zaak. In De Drukkery in Middelburg worden diverse demonstraties en signeersessies gehouden. Voor de kleintjes bestaat de mogelijkheid om van 12.30-14.00 uur te knutselen met Dikkie Dik. Van 14.00-15.00 uur is er een workshop met Loesje en verder signeren naast Nikki French ook Ingrid en Dieter Schubert en Govert Schilling. Van 15.00-16.00 uur wordt schrijfster Anna van Suchtelen geïnterviewd. Verder is er veel muziek zowel binnen als buiten de boekhandel. Info: www.bookstoreday.nl

Meer berichten