Zeeland is een prachtig bedrijf rijker. V.l.n.r. Jtay Young (CFO-financieel manager), Ohmad Maiman (CEO-commercieel manager), Kees Kloet (CoC-operationeel manager) en Jo-Annes de Bat (gedeputeerde provincie Zeeland). FOTO: Limit Fotografie
Zeeland is een prachtig bedrijf rijker. V.l.n.r. Jtay Young (CFO-financieel manager), Ohmad Maiman (CEO-commercieel manager), Kees Kloet (CoC-operationeel manager) en Jo-Annes de Bat (gedeputeerde provincie Zeeland). FOTO: Limit Fotografie (Limit Fotografie)

Kingfish Zeeland zwemt open water in

Met een spetterende ceremonie is Kingfish Zeeland op vrijdag 6 april 2018 officieel geopend. De presentatie past perfect in het plaatje wat het bedrijf op elk gebied uitstraalt. Als je iets doet, doe het dan goed.

door John de Kok

KATS - Drie jaar geleden was Kingfish Zeeland nog een idee, uitgewerkt in een powerpoint presentatie. Vandaag staat in de polder van Kats een innovatief en duurzaam bedrijf waar Zeeland trots op mag zijn. In grote bassins op land kweekt Kingfish Zeeland de Kingfish of Yellowtail, een vis die van origine in Australische wateren zwemt en die tot nu toe in Europa slechts beperkt verkrijgbaar was via import uit Australië en Japan. De smaak van de Kingfish is zacht, delicaat. De stevige bite is te vergelijken met tonijn. Kingfish wordt geserveerd als sushi, sashimi, gerookt, gekookt of gegrild als filet en wordt gezien als een heerlijk alternatief voor de bedreigde blauwvintonijn en zwaardvis. De kwekerij in Kats is honderd procent duurzaam. Er wordt gezuiverd Oosterscheldewater gebruikt dat continue circuleert, de voeding is biologisch. Er worden geen chemicaliën en vaccins ingezet. De kwekerij draait bovendien op groene energie. In een proces wat ongeveer een jaar duurt kweekt Kingfish Zeeland de vis tot twee en een halve kilo voordat hij in de verkoop gaat. Vijf van de acht Europese landen die Kingfish Zeeland in het vizier heeft worden al bediend.

Innovatief en duurzaam

CEO Ohad Maiman geeft tijdens zijn openingsspeech aan dat Kingfish Zeeland op innovatief gebied de Tesla van de aquacultuur wil zijn. Mede dankzij de visie van Maiman en de expertise op het gebied van aquacultuur van mede-oprichters Kees Kloet en Hans den Bieman begint die wens behoorlijk gestalte te krijgen en staat in Kats nu de grootste binnendijkse viskwekerij van Nederland. De burgemeester van Noord-Beveland, Marcel Delhez, roemt het innovatieve en duurzame karakter van Kingfish Zeeland. "De horeca wordt al bediend en de eerste prijzen zijn al binnengesleept", zegt Delhez. Kingfish Zeeland heeft in haar korte bestaan onder andere het groene label van VISwijzer en de Horecava Innovation Award 2018 binnengesleept. Jo-Annes de Bat, gedeputeerde van de provincie Zeeland, verricht de officiële opening. Hij prijst de visie van de ondernemers, maar is ook blij met hoe de gemeente Noord-Beveland en de provincie Zeeland erop hebben ingespeeld. "Er moest een concentratie locatie worden ontwikkeld voor aquacultuur, dat was nogal hapsnap. Als provincie willen we helpen en stimuleren, er is weer meer financiële ruimte om innovaties te ondersteunen".

kingfish-zeeland.com

Meer berichten