Corina Schipaanboord laat haar kinderen Livia en Paola  haar boek zien. Over de vrolijke lay out zegt zij: "Ik wilde graag een boek dat je gewoon op de tafel kunt leggen en dat niet ergens stiekem verstopt hoeft te worden."  foto: Carrie Frederiks
Corina Schipaanboord laat haar kinderen Livia en Paola haar boek zien. Over de vrolijke lay out zegt zij: "Ik wilde graag een boek dat je gewoon op de tafel kunt leggen en dat niet ergens stiekem verstopt hoeft te worden." foto: Carrie Frederiks (Foto: Carrie Frederiks)

Boek Vertrouwelijk ziet het daglicht

Vorige week verscheen boek Vertrouwelijk, waarin auteur en freelance journalist Corina Schipaanboord uit Kapelle vrouwen wil aanmoedigen om open te spreken over hun seksuele relatie binnen het huwelijk.

door Carrie Frederiks

KAPELLE - 'Onder de kapstok stonden zijn schoenen en mijn schoenen. Aan de kapstok hingen zijn jas en mijn jas. Ik zie het beeld nog voor me. Wat een heerlijk gezicht! Onze eigendommen vermengd. Alleen wij, samen in één huis. Als je getrouwd bent, ga je alles delen – ook het bed. Dat laatste was niet meteen rozengeur en maneschijn,' zo begint het boek dat Corina Schipaanboord schreef.

Meer openheid

"Ik ben Christen en dan wacht je met seks tot je getrouwd bent," vertelt ze, "maar het ging niet meteen vanzelf. Toen ik er met mijn vriendinnen over sprak, bleek al snel dat er overal wel iets speelde. Die gesprekken waren bijna altijd op mijn initiatief, dat vonden ze wel prettig maar ik wist hoe waardevol openheid kan zijn en gunde dat anderen ook." In haar zoektocht naar informatie ontdekte Schipaanboord dat er wel boeken waren over hoe het hoort of met tips en trucs, maar niet met verhalen over hoe vrouwen seksualiteit ervaren. Ze gooide een balletje op bij uitgeverij Jongbloed, die enthousiast reageerde. Na het eerder verschenen God bestaat echt!'' is dit Schipaanboord's tweede boek.

Reacties

Al snel had ze een lijstje met thema's die ze in haar boek aan bod wilde laten komen, zoals: zelfbeeld, beeld van seksualiteit, de seksuele relatie, gezinsvorming, God en seksualiteit. Met die onderwerpen ging ze met vrouwen tussen de 20 en 45 het gesprek aan. "Bij wat oudere vrouwen spelen weer andere zaken, zoals de overgang. Ik moest ergens een grens trekken. Het leek me overigens echt een obstakel om vrouwen te vinden maar ik kreeg juist hele leuke reacties, zoals: Wat goed dat je dat doet, daar wil ik graag aan meewerken. Ik kreeg achteraf zelfs mailtjes dat ons gesprek aanleiding was om er open met hun partner over te spreken. Bij één vrouw heeft dat veel goeds gebracht. Zij genoot er helemaal niet van maar sinds ons gesprek ging het, misschien door een stuk zelfreflectie, veel beter."

Opstapje voor gesprekken

Uiteindelijk vertellen in Vertrouwelijk zeventien getrouwde vrouwen open over hun seksuele relatie . Bij elk thema geven deskundigen, waaronder Cocky Drost, Marianne Grandia, ds. M. Klaassen, hun kijk op de zaak. Uiteraard komen er verschillende problemen aan bod, maar het gaat ook over vrouwen die juist van de intimiteit genieten. Schipaanboord: "Wat opvalt is dat een aantal vrouwen het voor hun man doet. Ze hebben zelf niet die behoefte maar worden door hun man op sleeptouw genomen. De beleving van seks is voor iedereen persoonlijk en op een eigen manier bijzonder. De verhalen van deze vrouwen laten duidelijk zien dat een seksuele relatie niet zoiets is als een eindstation, maar juist een levenslange zoektocht naar elkaar. Vertrouwelijk biedt een opstapje voor gesprekken." www.schrijf-ster.nl

Voor vrouwen die na het lezen van de gesprekken nog willen napraten is een forum opgericht, waarvoor achterin het boek een inlogcode staat.
Titel: Vertrouwelijk, open gesprekken over seksualiteit binnen het huwelijk; auteur: Corina Schipaanboord; prijs: 14,95; ISBN 9789088971938

Meer berichten