Het Zeeuws Vocaal Ensemble bestaat dertig jaar. FOTO: PR
Het Zeeuws Vocaal Ensemble bestaat dertig jaar. FOTO: PR (Foto: PR Zeeuws Vocaal Ensemble)

Het Zeeuws Vocaal Ensemble voert de Hohe Messe uit

Het Zeeuws Vocaal Ensemble bestaat dit jaar dertig jaar! Het uitvoeren van het groots(t)e werk van Bach, Hohe Messe, stond al lang op het verlanglijstje van het ensemble.

GOES - Op 14 april voert het Zeeuws Vocaal Ensemble de Hohe Messe nogmaals uit in de prachtige Grote- of Maria Magdalenakerk in Goes. Het Zeeuws Vocaal Ensemble zal worden begeleid door het Ars Musica. Koor en orkest staan onder leiding van dirigent Patrick van der Linden. Solisten tijdens beide concerten zijn: Lauren Armishaw, sopraan, Robert Kuizenga, alt, Frank Fritschy, tenor, Michiel Meijer, bas.

De Hohe Messe is Bachs 'magnum opus'. Het bijzondere is dat de compositie eigenlijk een verzameling is van composities of compositiedelen die hij tijdens zijn gehele carrière heeft geschreven. Nieuwe- en ouden composities krijgen een plaats. Zo componeert Bach in de jaren twintig van de achttiende eeuw voor de kerstdagen een feestelijk Sanctus en vervaardigt hij in de jaren dertig een gloednieuw Kyrie voor een sollicitatieprocedure in Dresden. Voor dezelfde procedure componeert hij zijn glorie, een mengeling van nieuws composities en oude cantate delen op nieuwe teksten, de Gloria teksten. Als het hele werk klaar is, ontstaat een wonderlijk en wonderschoon ongeëvenaard werk, dat ondanks deze lappendeken een ongelooflijk sterke eenheid vormt: de Mis in H-Moll. De term Hohe Messe is een geuzenaam, een negentiende- eeuwse bijnaam voor het werk.

Kaarten kosten 25 euro, maar kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen; jongeren en studenten voor de halve prijs. Meer info op zeeuwsvocaalensemble.nl

Meer berichten