Marjo Vingerhoed: "In het ontwerpen en maken van hoeden kan ik mijn creativiteit kwijt." FOTO: LEON JANSSENS
Marjo Vingerhoed: "In het ontwerpen en maken van hoeden kan ik mijn creativiteit kwijt." FOTO: LEON JANSSENS

Passie voor Peeland van Marjo: dat enorme ruimtegevoel

"Samen met een vriendin maak ik iedere week een wandeling van zo'n vijftien- tot twintig kilometer over Noord-Beveland. Training voor de Vierdaagse van Nijmegen. We hebben ook wel eens naar Goes of Middelburg gelopen en terug.

KAMPERLAND - Het is mooi op Peeland, langs de rand van de Oosterschelde, het Bokkegat, de Oesterpit, ja, heel de Oosterschelde is leuk. Het strandje bij Geersdijk en de Schotsman", zegt Marjo Vingerhoed (1961) uit Kamperland, "Mijn passie voor Peeland, het allermooiste, vind ik het vergezicht van bovenop de Veerse Dam. Dat geeft en heeft zo'n machtig gevoel alsof je er zelf middenin staat. Alle kanten van de wereld waarin je leeft zijn te zien. Dat geeft een enorm ruimtegevoel en dat vind ik ook van Peeland." Marjo heeft in Kamperland de Shop-in-de-shop en Atelier Marjo Vingerhoed. Sinds 1992 woont zij in Kamperland. Geboren in Amsterdam kwam Marjo via Den Helder in 1974 op 13-jarige leeftijd naar Middelburg. "Later, op zoek naar een betaalbare woning, de rente was toen 9%, reed ik mijn (ex)man naar Kamperland waar hij een leuk huis had gezien. Dat was op Koninginnedag en inderdaad, het huis was prachtig. Ik ging nog even bij de bakker om een broodje en kreeg direct vragen in de winkel: 'woon je hier, of ben je toerist?'. Dat mensen tegen je praten. Dat vond ik zo geweldig leuk en dat voor de eerste keer. Voor mij voelde dat heel goed en dat gevoel is gebleven."

In haar schooltijd heeft Marjo met succes een coupeuse opleiding afgerond en daar heeft zij nog steeds profijt van. In 2002 volgde zij een opleiding 'modiste' hoedenmaker in Antwerpen. "Ik ben dat gaan doen uit kunstvorming omdat ik iets anders wilde. Ik doe al acht jaar mee met Kunstspoor Noord-Beveland. In de twee laatste weekenden van augustus wordt dat gehouden en er is altijd veel belangstelling voor. Hoeden maken is het bedenken van een vorm en deze uitwerken al dan niet net behulp van een mal. Ik maak het liefst vrij gevormde hoeden en fascinators, daar kan ik meer creativiteit in kwijt. Zo is de ene creatie strak en de andere frivool."

De zus van Marjo woont in Koog aan de Zaan en komt naar Peeland om te ontstressen. "Ze komt niet voor niets graag hier naar toe. Het simpele geluk van alledag is hier aanwezig", lacht Marjo, "Bij haar ruikt het naar cacao door een fabriek in de buurt. Maar hier ruikt zij de zee."

Meer berichten
Shopbox