Logo de-bevelander.nl


De Werkconferentie van Inclusionlab in De Spinne met linksvoor Anouk Bolsenbroek en linksachter wethouder André van der Reest. FOTO: LEON JANSSENS
De Werkconferentie van Inclusionlab in De Spinne met linksvoor Anouk Bolsenbroek en linksachter wethouder André van der Reest. FOTO: LEON JANSSENS (Foto: Leon Janssens)

Is de gemeente Goes het meest toegankelijk?

Goes is in de top 5 geëindigd van meest toegankelijke gemeenten in Nederland. Op uitnodiging van Inclusionlab vond dinsdagmiddag 6 februari uur een werkconferentie over toegankelijkheid plaats in wijkcentrum de Spinne in Goes. De Ganzenstad is genomineerd als 'Meest toegankelijke gemeente van Nederland' en is samen met vier andere gemeenten, Ermelo, Hardenberg, Katwijk en Zwolle, in de race voor deze titel.

GOES - Inclusionlab is de organisatie achter deze verkiezingen en was in Goes om het verdiepingsonderzoek vorm te geven. De opkomst was goed, ruim veertig personen kwamen er op af. Anouk Bolsenbroek, directeur Inclusionlab, wilde van de aanwezigen graag horen wat er goed gaat en waar er nog knelpunten liggen op het gebied van toegankelijkheid. "Het is een heel groot landelijk onderzoek, mensen konden stemmen en daar is een Top 5 uitgekomen. Inwoners hebben aangegeven dat de gemeente Goes goed scoort op de fysieke toegankelijkheid van gebouwen en diensten. Nu willen we weten hoe toegankelijk Goes is op het gebied van wonen, werken, onderwijs en vrije tijd. Daarom organiseren we hier een werkconferentie: Goes Inclusief." Hoe staat gemeente er voor? Wat zijn mooie voorbeelden van het werken aan een inclusieve samenleving? Waar zitten knelpunten? "

Meedoen

Wethouder André van der Reest: "Toegankelijkheid in het kader van de WMO, de participatiewet, de zorg. Het werk, in de meeste gevallen gaat het om een aangepast werkplaats. Hoe toegankelijk is de binnenstad, denk aan hoge gebouwen? Zijn de toegankelijk voor mensen met een beperking en invaliden? Ieder moet toch zijn plaatsje hebben." Anouk Bolsenbroek vult aan: "Kun je zelf in je wijk uit de voeten? Kom je ergens, kun je dan meedoen. Het maakt niet uit wie of wat je bent. Hoe kan iedereen meedoen? Ook met betaald werk op de arbeidsmarkt. Kan iedereen naar de school van zijn of haar voorkeur? Kunnen alle mensen werk doen dat aansluit bij hun interesses en talenten? Is iedereen welkom in de eigen buurt? Bijvoorbeeld in winkels, buurtcentra en speeltuinen? En bij het verenigingsleven? Mensen, oud of jong, met of zonder beperking en diverse culturele achtergronden kunnen drempels ervaren. Terwijl we willen dat iedereen mee kan doen. Belangrijk is, hoe kunnen wij een stap verder zetten."

Inclusief

Op de werkconferentie werd samen met inwoners, organisaties, bedrijven, gemeente, verenigingen en scholen een beeld gemaakt over hoe inclusief de gemeente is. Er werd bekeken welke stappen te zetten om een toegankelijke samenleving te krijgen. Er zijn geslaagde voorbeelden en situaties waar het nog niet lukt. Zo wordt een beter beeld verkregen van welke gemeente echt de meest toegankelijke gemeente van Nederland is. Minister Hugo de Jonge maakt de winnaar van de wedstrijd op 3 maart bekend in het tv-programma Kassa!.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox