OBS Reigersberg, Rilland, Warmetruiendag, van links naar rechts Ilker, Ridwaan, Swees (35 punten) en winnares Deeqo met 37 puntenFOTO: CARRIE FREDERIKS
OBS Reigersberg, Rilland, Warmetruiendag, van links naar rechts Ilker, Ridwaan, Swees (35 punten) en winnares Deeqo met 37 puntenFOTO: CARRIE FREDERIKS (Foto: Carrie Frederiks)

De muts op en de muts af quiz

REIMERSWAAL - "Hebben we allemaal een muts?" vraagt directeur Rick Verdult aan groep 7/8 van OBS De Reigersberg. Dit jaar doen die groepen mee aan de Warmetruiendag. Onder leiding van wethouder Izak Vogelaar doen de leerlingen van de hoogste groepen mee aan de Muts op-muts af klimaat- en energiequiz.

"Vandaag zijn we bezig om bewust om te gaan met alles wat we hebben en dat gaat nu over energie," legt de wethouder van de gemeente Reimerswaal aan zijn jonge publiek uit. "Als we de verwarming een graadje lager zetten dan bespaart dat energie en om het niet koud te krijgen trekken we een lekkere warme trui aan."
Genoeg gepraat. De Muts op – Muts af quiz kan beginnen. Aan de hand van een stuk of veertig vragen wordt bekeken of de kinderen weten wat ze zelf aan energiebesparing kunnen doen. De Reimerswaalse wethouder ontpopt zich al snel als een ware quiz-master en laat een spervuur aan vragen op de basisschoolleerlingen los. Ondanks dat hen voorgehouden is dat het er niet om gaat dat je de beste bent, maar dat je meedoet, zijn de kinderen fanatiek. Ze willen het goed doen. Met de eerste vraag Waarom is de zon zo belangrijk? De zon is een bron van energie (muts op); Je wordt er zo lekker bruin van (muts af) heeft niemand moeite. Met de vraag: Is de zon een planeet (muts op) of een ster (muts af) wordt het al anders. Een paar kinderen houden de muts op, anderen zetten hem af. "Yes, klinkt het opgelucht als het antwoord 'een ster' blijkt te zijn en de muts-affers hun gelijk krijgen.

Winnaar

Met 37 goede antwoorden is Deeqo winnares van de Muts op, muts af quiz, op de voet gevolgd door Swees, Ridwaan en Ilker die ieder 35 punten hadden. De kinderen vonden de vragen leuk en gaven aan met name veel geleerd te hebben over zonnepanelen en elektriciteit. Allemaal willen ze iets aan energiebesparing doen, bijvoorbeeld door minder lang onder de douche te staan, minder lang tv te kijken en niet zo lang op de telefoon te zitten.

Meer berichten