Derk Alssema: “Ik wilde straaljager piloot worden, of koning. Nu ben ik wethouder geworden. Zie wat je kunt doen en ga daar voor, ga dat doen.” FOTO: Leon Janssens
Derk Alssema: “Ik wilde straaljager piloot worden, of koning. Nu ben ik wethouder geworden. Zie wat je kunt doen en ga daar voor, ga dat doen.” FOTO: Leon Janssens (Foto: Leon Janssens)

Beatrixschool Goes on Jobdiscovery

GOES - Het was vrijdag een dag van ontdekkingen 'GOES on Jobdiscovery", voor leerlingen van de Prinses Beatrixschool in Goes. Zij mochten een kijkje nemen bij Het Natuursteenhuis Goes en bij Beerens Interieurs, meubelbranche in Goes. Daar konden ze kennismaken met de werkwijze in die bedrijven en mochten ze zelf proberen hoe het is om daar te werken. "Het was een succes", zegt projectbegeleider Gaby Ockeloen enthousiast "De kinderen vonden het superleuk om te doen".

De jongens en meiden hadden dit leerzame uitstapje te danken aan Sven en Matthijs uit hun klas die de 'Job Discovery' hebben gewonnen. Job Discovery is een landelijke wedstrijd voor jongeren die de interesse in techniek, waaronder de meubel- en interieurbouw, moet vergroten. Sven en Matthijs bedachten samen een lamp en scoorden de eerste prijs. De hele klas ging vrijdag naar Beerens Interieurs, waar de leerlingen een aantal van de winnende, zelf ontworpen lampen mochten maken. Bij het Natuursteenhuis mochten ze zelf proberen om een letter in een steen te bikken.

Enthousiast

"Onze tijd was voorbij en ze wilden nog niet weg. Het project is uitgevallen zoals wij hoopten dat het zou doen. Ook de begeleidende moeders waren enthousiast. Vaak wordt gedacht dat het werk in deze bedrijven vies en zwaar zou zijn, maar uit dit project blijkt dat dit heel anders ligt en dat is een positief punt. Zonder meer voor herhaling vatbaar", laat Gaby weten, "Zelfontworpen meubelen maken dat is leuk. We proberen kinderen op jonge leeftijd te laten proeven van het vak. Scholen moeten steeds meer les geven en dan is er steeds minder tijd voor handenarbeid en tekenen. Er moet steeds meer les gegeven worden in verschillende dingen, er staat steeds meer druk op de scholen."

Personeelstekort

De dag, het project met basisschoolleerlingen en techniek, werd geopend in de Beatrixschool door wethouder Derk Alssema die aan de leerlingen vertelde wat hij zelf wilde worden toen hij hun leeftijd had: "Ik wilde straaljagerpiloot worden of koning. Maar dan moet je als prins geboren worden. Nu ben ik wethouder geworden. Zie wat je kunt doen en ga daar voor, ga dat doen. Vandaag kunnen jullie bij twee topbedrijven kennis maken met echt werken, gericht op de toekomst." Op de fiets, in groen veiligheidshesje en onder begeleiding, vertrokken de leerlingen van groep 8 naar de bedrijven.

Vrachtwagenchauffeur

Aan het schoolhek twee vriendinnen, de twaalfjarige Roos en elfjarige Meike. "We gaan er samen naar toe maar weten nu nog niet welk beroep we straks gaan kiezen, wat we willen worden." Randy is daar heel direct in: "Vrachtwagenchauffeur wil ik worden. Ik ben al eens met mijn neef meegereden en dat vond ik heel leuk." Bij de gastbedrijven werden de scholieren ontvangen met limonade en een koekje. Halverwege de ochtend wisselden de leerlingen van bedrijf en bij aankomst werd er eerst geluncht. Bij Beerens Interieurs werden ze op een stuk pizza van Arte del Pizza getrakteerd.

Meer berichten
CustomHtml_1