Logo de-bevelander.nl


Water-Zooi:  ballonnen met touwtjes, parafine, stomazak, vissershandschoenen, speelgoed, veilingkisten, snoeppapier, jerrycans, flessen, heel veel doppen, elastiekjes van kwekerijen, tandenborstels, bezems, zakken, emmers, draad  en veel blauw touw......de oogst van een paar uur.
Water-Zooi: ballonnen met touwtjes, parafine, stomazak, vissershandschoenen, speelgoed, veilingkisten, snoeppapier, jerrycans, flessen, heel veel doppen, elastiekjes van kwekerijen, tandenborstels, bezems, zakken, emmers, draad en veel blauw touw......de oogst van een paar uur. (Foto: Carrie Frederiks)

Het Oosterscheldegevoel van Kaat en Sandra

Kaat van Rosevelt en Sandra van Damme zijn de oprichters van Water-Zooi. Zij ruimen aangespoelde spullen uit het water langs de Oosterschelde op en willen mensen bewustmaken van de zooi in hun omgeving.

door Carrie Frederiks

COLIJNSPLAAT - Een langgerekt ooooooh klinkt uit de mond van Kaat. Zij is alvast vooruit gelopen en wijst verbouwereerd naar een paar gebroken glasplaten die voor haar liggen. "Van een kas," stelt Sandra vast. "Of een vrachtwagen," veronderstelt Kaat. Ironisch genoeg ligt het afval voor een bord met 'kwetsbaar gebied.' Kaat komt direct in het geweer en verstuurt een app met het verzoek om het glas op te ruimen. "Kennelijk vond iemand dit een betere locatie om zijn troep te dumpen dan de milieustraat," verzucht ze. Als de Water-Zooi dames van hun verontwaardiging zijn bekomen, vervolgen ze hun weg langs het vogelgebied bij de oesterput; een van de gebieden die ze schoonhouden. "Ik wandel vaak en ben gewoon altijd plastic aan het opruimen," vertelt Kaat. "Op een gegeven moment vond ik een big bag en ben die gaan vullen. Van een boer in de buurt kregen we er ook een aantal. Die hebben we langs de oever tussen Colijnsplaat en Wissenkerke geplaatst. Maar ja die dingen moeten ook worden geleegd," kaart ze een probleem aan, "maar we hebben goede hoop dat het wordt gefikst." "Kaat en ik zijn al heel lang vriendinnen," vervolgt Sandra, "en op een gegeven moment ben ik mee gaan lopen. Om aandacht te genereren en mensen aan te zetten om zelf plastic op te rapen, is Water-Zooi opgericht en heb ik een facebook-pagina aangemaakt."

Tureluur

Haar verhaal wordt onderbroken door een opgeschrikte Tureluur. "Hé, een Grauwe Gluut in winterkleed. Die wordt chagrijnig als de zon gaat schijnen," roept Kaat lachend. "Dan wordt-ie echt kwaadaardig. Zijn foerageerplek is het Papapaplastic-gebied," vult Sandra vrolijk aan om daarna snel het talud af te lopen en terug te komen met een halfvergane ballon. "What goes up, must come down. We vinden hier veel ballonresten. Die zijn heel vies. In de zomer wordt het een snotachtige substantie die je nergens meer vanaf krijgt. Er is niks leuks aan. Er zijn andere manieren om te herdenken en te vieren." Grapjes en verontwaardiging volgen elkaar in rap tempo op en een paar meter verder hebben de dames het alweer over meuk. "We hebben een werkwoord bedacht: Meuken. Dat is plastic ruimen. MEUK= V/m2=volume per vierkante meter. Er komt nog een meuk meter en een meukmedaille," grappen ze. Maar dat zijn net als de voorlichtingskar, plannen voor de toekomst.

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox