Logo de-bevelander.nl


Jos Meuldijks standhouder van De Wisselstraat: “Wij hebben alles. Niet alleen bijzaken maar ook veel rijdend materieel, oud én nieuw.”
Jos Meuldijks standhouder van De Wisselstraat: “Wij hebben alles. Niet alleen bijzaken maar ook veel rijdend materieel, oud én nieuw.” (Foto: Leon Janssens)

Treintjes, het is zo leuk om te doen

In de dozen onder de tafels van de stands wordt druk gesnuffeld. Waar is dat ene koopje, net dat autootje of onderdeel waar ik al zo lang naar op zoek ben. De overzichtelijk ingerichte stands hebben veel te bieden. Op de Zeeuwse Trein Model Ruilbeurs in Congrescentrum "De Stenge" in Heinkenszand is het een gezellig geroezemoes van de vele bezoekers. Buiten is aan de nummerplaten van de geparkeerde auto's al te zien dat het niet alleen on mensen uit de regio gaat want Belgen en Duitsers zijn ook vertegenwoordigd. "Ja zeker wel", weet Jan van 't Veen, die voor de organisatie van de Trein Model Ruilbeurs tekent, "Niet alleen als bezoekers, maar er is ook een Belgische exposant."

door Leon Janssens

Op deze beurs zijn de belangrijkste modeltrein schalen, zoals Märklin, Fleischmann, aanwezig en ook niet te vergeten nostalgische blikken treinen en auto's in diverse schaalgroottes. Ook allerhande toebehoren om een spoorwegcomplex of landschap aankleding om een modelbaan in te richten. Voor Sjaak Verdoolaege uit Bergen op Zoom is het zijn hobby en hij staat op iedere beurs. Ook zijn vrouw is er bij, maar die gaat even shoppen want ook dat kan in Heinkenszand. "Ik heb alles op gelijkstroom. Het is mijn hobby, mijn liefhebberij. Thuis heb ik een grote baan, die is helemaal digitaal. Alles wordt via de computer geregeld, Tja, dat is de tijd", lacht Sjaak.

Amicaal

De sfeer tussen de hobbyisten en de bezoekers is amicaal, ze helpen elkaar met tips. Aan de koffie Freddy Hermans (55) uit Vogelwaarde met zijn nieuwe aanwinst, autootjes, voor zich op tafel. "Regelmatig bezoek ik beurzen, in Terneuzen is het ook wel eens. Je ziet er allerlei dingen en tracht je spoorbanen aan te vullen. Op mijn garage heb ik een zolder voor mij treinen. Vroeger kocht ik allerlei treinen maar nu alleen no Fleischmann. Zelf heb ik ook wel eens op een beurs gestaan. Vandaag wat autootjes en natuurlijk een paar wagonnetjes van Fleischmann. Het gaat mij vooral om oude modellen. Er is altijd wel iets te vinden. Jaren had ik er niets mee gedaan en heb nu mijn hobby terug opgepakt. Het is leuk om te doen."

Oud en nieuw

Een vaste standhouder is De Wisselstraat van Hans en Jos Meulendijks uit Den Haag die thuis een grote treinenzolder hebben. 'Wij staan hier al jaren", zegt Jos, "Wij hebben alles van een draadje van twintig cent tot een dure locomotief. Niet alleen bijzaken om je spoorbaan aan te kleden met allerlei decoratie, maar ook veel rijdend materiaal, oud én nieuw. Veelal oud materiaal.
Voor nieuw materiaal kun je ook naar de winkel maar voor het oudere spul moet je echt bij ons zijn. Veel Märklin en Fleischmann, dat voert de boventoon. In slechte tijden worden kleinere dingen gekocht en als het goed gaat meer. We hebben veel vaste klanten. Voor de beurs krijg je al mails, "heb je dit of dat voor mij". Altijd prima als je daar aan kunt voldoen." Zoals bij Jan uit Sluiskil die zijn zolder heeft ingericht voor zijn treinen. Zijn dag kan niet meer kapot: "Ik heb hier van Fleischmann gevonden waar ik al zo lang naar op zoek was."

Rachel van Westen
Meer berichten
Shopbox